Wetenschap voor iedereen: deze onderzoekers bereiken méér dan een academisch publiek (deel 2)

Wetenschappelijk onderzoek vindt zijn weg in het academische milieu via de klassieke kanalen: in tijdschriftartikels en proceedings, via congrespraatjes en posterpresentaties… Maar steeds vaker wordt ook het belang van ‘breed’ communiceren benadrukt, oftewel het delen van onderzoeksresultaten met de wijde (en dus ook niet-wetenschappelijke) wereld. Binnen de faculteit Letteren en Wijsbegeerte zoeken heel wat onderzoekers de buitenwereld op. In deze blogreeks zetten we enkele collega’s in de spotlights. 

Wetenschap in je oren: podcasts voor een breed publiek.

Doctoraatsstudenten Lotte Spreeuwenberg en Martha Claeys (departement Wijsbegeerte) creëren sinds 2018 samen Kluwen: een filosofische podcast waarin de knopen van het mens-zijn worden ontrafeld in een mix van persoonlijke verhalen en filosofische argumentatie.Kluwen combineert de grote thema’s (denk maar aan angst en onzekerheid, privilege, de klimaatcrisis, zelfliefde en seks)met de nodige luchtigheid en een streepje muziek. Kluwen is er voor iedereen die filosofische vragen heeft en wil aantonen dat wijsbegeerte zich niet beperkt tot professoren in afgelegen kamertjes. De podcast werkte al samen met festivals als Betweterfestival en Klimaatfestival Antwerpen, en bracht de reeks Uitgelezen uit, waarin filosofische essays worden voorgelezen. Sinds kort heeft Kluwen ook het format Takeover, waarin filosofiestudenten en -onderzoekers onder begeleiding van Lotte en Martha een eigen aflevering of serie kunnen maken. In 2020 werd het project bekroond met een Jaarprijs Wetenschapscommunicatie van de KVAB. De reeks is te beluisteren op SpotifySoundcloud en andere podcastapps. 

Lotte Spreeuwenberg en Martha Claeys

En onze faculteit telt nóg een duo dat een luisterspel heeft gemaakt: Elvira Crois (departement Letterkunde) en Marieke Breyne (UGent) zijn de drijvende kracht achter de poetic podcasts. Elvira werkt aan een dubbeldoctoraat in theaterwetenschappen (UAntwerpen) en educatiewetenschappen (VUB), en Marieke is kunstenaar-performer en onderzoeker in de kunsten (UGent). Samen coördineren ze een Erasmus+ project waarin artiesten, jeugdwerkers en jongeren uit verschillende landen kennis uitwisselen rond participatieve praktijk: artistieke creatieprocessen die van begin tot eind participatief zijn. Denk maar aan theatervoorstellingen waarbij het publiek wordt uitgenodigd om fysiek deel te nemen – al zit een dergelijke wisselwerking in de participatieve praktijk in élke fase van een artistiek project vervat. Binnen dit Erasmus+ project kwamen de poetic podcasts tot stand: een Engelstalige luisterreeks met poëtische kwaliteit. De zes afleveringen variëren in inhoud en vorm: ze gaan steeds over participatieve praktijk, maar sommige nodigen ook uit tot deelname. Zo wordt in ‘Between Two Icebergs’, een aflevering rond cultuurshocks, de luisteraar gevraagd om twee botsende ijsbergen te tekenen en een persoonlijke herinnering aan een culturele schok op te roepen. Te beluisteren op Soundcloud

Marieke Breyne en Elvira Crois

Verberg reacties