Een regenwolk met een zilveren randje? Hoe de covidpandemie ook academische mogelijkheden schept (3)

De coronacrisis heeft het heel wat academici moeilijk gemaakt. Zo liepen aan onze faculteit experimenten vertraging op, moest veldwerk worden uitgesteld en werd het vinden van proefpersonen een hele uitdaging. Maar ook aan deze regenwolk zit een zilveren randje: enkele nieuwe FLW-collega’s konden net aan de slag door (of “dankzij”) de coronacrisis. In deze blogreeks stellen we hen voor en lichten we hun onderzoek toe.

Hoe schrijven mensen op sociale media over vaccins?

Jens Van Nooten (departement Taalkunde) is alumnus Taal- en Letterkunde met een specialisatie in ‘computerlinguïstiek’: een wetenschapstak tussen taalkunde en artificiële intelligentie, die het onder meer mogelijk maakt om zeer grote tekstcorpora te analyseren. Kort nadat Jens zijn masterdiploma behaalde, kon hij bij onderzoeksgroep CLiPS (Centrum voor Computerlinguïstiek, Psycholinguïstiek en Sociolinguïstiek) aan de slag op het pilootproject Vaccinpraat, geleid door professor Walter Daelemans.

Vaccinatiehoudingen in kaart gebracht

Vaccinpraat (niet te verwarren met Vaccinchat, een ander project van CLiPS) brengt in kaart hoe Belgen en Nederlanders zich op sociale media uitlaten over vaccinatie. Dagelijks wordt het aantal Twitter- en Facebook-posts over vaccins geteld en gesorteerd per ‘vaccinatiehouding’: is de auteur voor- of tegenstander, of eerder neutraal of twijfelend? Ook worden de berichten inhoudelijk en demografisch geanalyseerd.

Jens Van Nooten

Maar liefst zes onderzoekers bundelen tijdelijk hun krachten voor dit project (naast hun hoofdactiviteiten): CLiPS’ers Tim Kreutz, Jens Lemmens, Ilia Markov, Walter Daelemans en Jens Van Nooten en masterstudente Tess Dejaeghere nemen elk een luik voor hun rekening.

Als computerlinguïst zet Jens voor Vaccinpraat de kennis en vaardigheden die hij tijdens zijn studies verwierf in de praktijk om. Hij laat zowel klassieke machine learning algoritmes als state-of-the-art neurale netwerken los op tweets en Facebook-posts, met als doel om (op geautomatiseerde wijze) de motivatie achter antivaccinatieberichten bloot te leggen. Na een trainingsfase waarin Jens’ modellen ‘leren’ uit manueel geannoteerde data, kunnen de modellen een bepaald antivaccinatiebericht als input nemen om vervolgens als output een narratief te onthullen waarbinnen dit bericht past. Zo wijst een tweet waarin de auteur een vaccin weigert vanwege geloofsredenen op ‘moraliteit’ als narratief. Een Facebook-post waarin vaccins aan 5G worden gelinkt, levert dan weer eerder ‘complottheorie’ als output op.

De verworven inzichten in de manier waarop mensen online schrijven over vaccins, verschijnen op de website van Vaccinpraat. De resultaten worden er op toegankelijke en heldere wijze gepresenteerd. Ze zijn niet alleen bedoeld voor mede-academici, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in vaccins en in de manier waarop de Belgische en Nederlandse bevolking ernaar kijkt!

Logo door Tess Dejaeghere

Onderzoeksopportuniteit

Inmiddels werkt Jens sinds maart als doctoraatsbursaal aan onze faculteit. In de zoektocht naar zijn eerste baan heeft de coronacrisis geen hindernis gevormd, maar net de deur naar de onderzoekswereld geopend!

Verberg reacties