Universiteitsfonds Antwerpen krijgt nieuwe boost

Onze universiteit ontving vorig jaar voor het eerst meer dan 2 miljoen euro aan giften. Een mooie opsteker voor het Universiteitsfonds Antwerpen. “Toch is dat cijfer niet het hoofddoel: we willen vooral UAntwerpen als goed doel op de kaart zetten”, zegt Dimitry Beuckelaers, samen met Nickie Maes de nieuwe tandem achter het fonds.

Spreek mensen aan over Unicef of Kom op tegen Kanker en ze denken meteen aan donaties. “Dat ook onze universiteit een goed doel is, is veel minder gekend”, zegt Dimitry Beuckelaers, domeincoördinator van het Universiteitsfonds Antwerpen, dat deel uitmaakt van het Departement Universiteit & Samenleving. “Velen staan er niet bij stil dat wij een belangrijke maatschappelijke rol vervullen. Denk maar aan onderzoek rond kanker, luchtkwaliteit, armoedebestrijding… Aangezien de middelen die we van de overheid krijgen steeds schaarser worden, zijn dergelijke projecten echter alleen maar mogelijk met de hulp van giften en legaten. Het Universiteitsfonds Antwerpen is de drijvende kracht voor dat mecenaat.”

In 2019 werden Dimitry Beuckelaers en Nickie Maes aangetrokken om het Universiteitsfonds Antwerpen een nieuwe  boost te geven. Ze stelden vast dat de werking zowel binnen als buiten de universiteit nog te weinig gekend is. Een van de eerste uitdagingen was dan ook het uitwerken van een bewustwordingscampagne, dat als centrale thema Geef vandaag om morgen meekreeg. Meteen de eerste campagne sinds de oprichting van het fonds in 2012, die ze samen met het Departement Communicatie op poten zetten. De website werd vernieuwd, het fonds kreeg een eigen Facebook- en LinkedIn-pagina en er kwam een nieuwsbrief.

Vijf ambassadeurs

“Omdat je het Universiteitsfonds Antwerpen niet in één beeld kunt vatten, werken we met vijf ambassadeurs, die elk een specifieke doelgroep aanspreken”, vervolgt Nickie. “Te weten: erflaters, particulieren, serviceclubs, ondernemers en het eigen personeel. Een van de ambassadeurs is Jo Van Moer, CEO van Van Moer Logistics en in 2019 ondernemer van het jaar. Hij richtte een leerstoel op binnen de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie. Daarnaast gaat het om een Antwerpse leraar en alumnus die onze universiteit opnam in zijn testament, een particuliere schenkster die regelmatig doneert aan kankeronderzoek en twee dames die UAntwerpen via hun serviceclub Zonta Antwerpen steunen.” “Allemaal mensen met wie we al samenwerkten en die met plezier de campagne ondersteunen”, zegt Dimitry.

Interne ambassadrice is professor Evelien Smits van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek, tevens voorzitter van de Stuurgroep van het Universiteitsfonds Antwerpen. Zelf maakt ze regelmatig gebruik van de diensten van het fonds. “Als ik een gift ontvang, sturen zij de betrokkenen een bedankkaart en een kerstkaart, zorgen zij voor het fiscaal attest, zien ze erop toe dat de gift bij de juiste persoon terecht komt… Ze hielpen ons ook bij de organisatie van een rondleiding voor schenkers in ons laboratorium. En nu ik copromotor ben van een leerstoel, leidden zij de oprichting daarvan mee in goede banen. ”

Professor Evelien Smits is interne ambassadrice van het Universiteitsfonds Antwerpen en is het fonds enorm dankbaar voor de hulp.

Ook binnen het kankeronderzoek is het belang van giften en legaten moeilijk te overschatten, bevestigt Evelien. “Wij werken vooral projectmatig, maar moeten dikwijls lang wachten op de toekenning van financiering. En ook de periodes tussen projecten door moet je kunnen overbruggen. Zonder die extra financiële steun zou je talentvolle medewerkers moeten laten gaan als het project ten einde is. Het zoeken naar extra fondsen neemt een flinke hap uit mijn tijd: ik ben dan ook heel dankbaar dat het Universiteitsfonds Antwerpen dat werk voor een stuk uit handen neemt.”

“Elke gift is belangrijk”

Word je zelf benaderd door een mecenas of wil je een specifiek onderzoeksproject onder de aandacht brengen, dan loont het om het Universiteitsfonds Antwerpen vanaf het begin in het proces mee te nemen. Dimitry: “Wij zorgen dan voor begeleiding op administratief en juridisch vlak, helpen met communicatie en marketing, kunnen eventueel mee een evenement organiseren…” Uiteraard leveren ook de faculteiten zelf op dat vlak heel goed werk. “In die zin is onze rol aanvullend: het is een en-en-verhaal”, beklemtoont Dimitry.

Dimitry Beuckelaers en Nickie Maes vormen sinds 2019 de nieuwe tandem achter het Universiteitsfonds Antwerpen.

Niet verrassend gaan de meeste giften naar de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, bijvoorbeeld om kankeronderzoek te steunen. “Mensen zijn nu eenmaal sneller geneigd om te doneren voor doelen die hen persoonlijk raken”, verklaart Dimitry. In 2019 kwam zo’n 91 procent van de giften vanuit de bedrijfswereld. Maar ook donaties van particulieren, hoe bescheiden ook, zijn meer dan welkom. Dimitry: “Als we een gift krijgen waarvoor geen voorkeursbestemming is aangegeven, proberen wij die persoon altijd te contacteren om na te gaan waaraan hij of zij de gift het liefst besteed ziet. Ook al gaat het om een kleine donatie: elke gift is voor ons belangrijk. We houden mensen ook op de hoogte van wat er met hun bijdrage gebeurd is, zodat ze merken dat die wel degelijk een impact heeft. Zo proberen we een trouwe community van betrokken donateurs op te bouwen.”

Corona (even) spelbreker

Door de coronacrisis werd de campagne Geef vandaag om morgen een half jaar later gelanceerd dan gepland. “In maart zagen we de donaties volledig stilvallen”, vertelt Dimitry. “We zijn toen beginnen focussen op onderzoeksprojecten rond corona, zoals de analyse van bloedstalen onder leiding van professor Pierre Van Damme. In totaal hebben we meer dan 600 000 euro voor die projecten kunnen inzamelen.”

Dat het aantal giften in 2019 met zowat de helft steeg en het aantal leerstoelen in één jaar tijd van twaalf naar 23 groeide, bewijst dat de inspanningen lonen. Voor dit jaar verwachten Dimitry en Nickie nog een sterkere groei. “Toch willen we ons ook niet blindstaren op die cijfers. Bewustwording creëren en onze universiteit als goed doel op de kaart zetten, is op lange termijn belangrijker”, besluit Dimitry.

Vorig jaar mocht het Universiteitsfonds Antwerpen maar liefst 2 179 274 euro aan giften ontvangen, een absoluut record.

Meer weten? Surf naar www.universiteitsfonds.be of schrijf je in op de nieuwsbrief van het Universiteitsfonds Antwerpen via dit formulier

Volg het Universiteitsfonds Antwerpen ook op social media:

Wist je dat giften vanaf 40 euro in 2020 uitzonderlijk voor 60 procent aftrekbaar zijn in plaats van 45 procent? Van een gift van 50 euro recupereer je dus 30 euro.