Filter

Hoe creëer je met onderzoek een maatschappelijke of economische meerwaarde? “Almaar meer onderzoekers denken aan valorisatie, maar weten niet hoe. Daar zijn wij voor.” Kris Asnong van Antwerp Valorisation & Development, Jurgen Joossens van de Dienst Valorisatie en vicerector Valorisatie professor Silvia Lenaerts leggen uit waarom en vooral hoe onze universiteit valorisatie wil stimuleren.

Je hoort het woord ‘eenzaamheid’ tegenwoordig overal. Toch is het niet eenvoudig om toe te geven dat je eenzaam bent, ongeacht je leeftijd. Het beeld van de eenzame oudere stellen we niet langer in vraag. In haar onderzoek gaat Haike Delafontaine op zoek naar de verhalen achter de cijfers, in de hoop zo komaf te maken met stereotypering van eenzame senioren.

Na de huisstijl was ook de merchandising van UAntwerpen aan een make-over toe. Van USB-sticks en balpennen tot teddybeertjes en vrolijke sokken: binnenkort zijn ze te koop. Bij de zoektocht naar een nieuwe leverancier stonden duurzaamheid, verantwoord ondernemen en creativiteit voorop.

Een opkomend fenomeen in de stad zijn muren begroeid met planten. Als je van dichtbij gaat kijken, kan je zwart stof zien liggen op de bladeren van deze groene gevels. Planten filteren namelijk fijn stof uit de lucht en verbeteren de luchtkwaliteit. Maar welke groene gevel is nu de ideale fijnstoffilter? Met een windtunnel kunnen wetenschappers van de Universiteit Antwerpen dit onderzoeken.

Wat doe je als je nog geen fysiek personeelsfeest kan organiseren? Radio maken! Op donderdag 20 mei zorgden we met Radio Unifiësta voor een namiddag vol achtergrondentertainment in het (thuiswerk-)bureau van de medewerkers van UAntwerpen. Dat deden we met muziek, originele reclamespotjes, quizzen en verhalen en berichten van, voor en door collega’s.

Hoe onthaal je nieuwe werknemers nu een persoonlijke babbel of een ontbijt met z’n allen er niet meer in zit? Online, dat spreekt, maar is dat een volwaardig alternatief? “We missen het sociale karakter van de fysieke bijeenkomsten, maar zien ook de voordelen. Sommige zaken gaan we meenemen naar de toekomst”, klinkt het op het Departement Personeel en Organisatie.

Hij, zij of die, zijn, haar of hun. Hoe spreek jij mensen aan? Ben je wel 100% zeker van iemands genderidentiteit? In het kader van IDAHOT, de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie op 17 mei, focuste UAntwerpen dit jaar op genderbewust en genderinclusief communiceren. Ook jij kan daarmee aan de slag en zo draag je actief bij tot een inclusievere maatschappij.

Achter Campus Groenenborger schuilt een prachtig stukje natuur, waar de universiteit vorig jaar een ‘samentuin’ creëerde. Die tuin brengt de studenten en docenten van UAntwerpen in contact met bewoners van een zorgbedrijf en kinderen van een kleuterschool in de buurt. Heerlijke kruiden, fruit, groenten, jonge bomen, prachtige bloemen … De tuin staat al een jaar in volle bloei en breidt steeds verder uit.