Filter

Er is iets bijzonders aan je onderzoek dat je wil delen met een groot publiek. Dat kleine hoekje kennis waar jij je volledig in onderdompelt, openbreken en behapbaar maken voor mensen buiten jouw domein. Verhelderen zonder te versimpelen. Je maakt keuzes welke details je (niet) vermeldt, en neemt je publiek mee in een verhaal dat hen uitnodigt om op zoek te gaan naar meer informatie. Uitdagend? Dat zeker, maar meer en meer noodzakelijk voor elke onderzoeker.

Oktober is de Europese Cybersecuritymaand én de ideale gelegenheid om dit onderwerp nog eens extra in de verf te zetten. Historicus Kenneth Lasoen is specialist inlichtingendiensten en werkte als academisch expert mee aan een visienota van de VLIR Kennisveiligheid. De nota benoemt verschillende maatregelen die het risico op buitenlandse inmenging moeten verkleinen. Naomi Huygen, Security & Risk Officer binnen het departement ICT, vertelt wat de risico’s en gevolgen van die buitenlandse inmenging kunnen zijn voor onze universiteit en wat een goede cyberhygiëne inhoudt.

De energieprijzen swingen de pan uit en onze universiteit ontsnapt hier uiteraard niet aan. Een paar cijfers ter illustratie: Campus Drie Eiken, de Stadscampus en Campus Groenenborger verbruiken samen voor gas en elektriciteit meer dan 40 gigawatt uur op jaarbasis. Daar kan je twee kleine dorpen of 2400 huishoudens van energie mee voorzien. Dat heeft uiteraard een enorme impact op ons milieu. Hoe gaan we dat ook allemaal blijven betalen, en vooral: hoe krijgen we dat verbruik naar beneden? 

UAntwerpen werd verkozen tot op een na beste werkgever in de socialprofitsector tijdens de Randstad Employer Brand Awards. Een mooie erkenning voor onze universiteit, al wil het Departement Personeel en Organisatie vooral onze meer dan 6000 werknemers bedanken. “Zij zijn onze voornaamste ambassadeurs”, klinkt het.

Met het Culture Commons Quest Office (CCQO) aan UAntwerpen bundelen onderzoekers en kunstenaars uit binnen- en buitenland de krachten om duurzame tewerkstelling en bottom-upoplossingen voor de kunstensector te vinden. Kinesist en onderzoeker in de revalidatiewetenschappen Kato Everaert werpt samen met ontwerper en onderzoeker Annelys de Vet een licht op de samenwerking.

Met onderzoeksproject TURQUOISE bundelen coördinator Jan Staes (Departement Biologie),
Jan Cools (Instituut voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling) en Steven Van Passel (Departement Engineering Management) de krachten. Het project wil te weten komen hoe we het bodemwaterpeil in Vlaanderen kunnen opkrikken, en hoe we de oplossingen ook duurzaam kunnen implementeren.