In de rubriek ‘De pluim’ zet een medewerker telkens een collega in de bloemetjes. Deze keer geeft Marc Van Laeken (Departement Infrastructuur) de pluim door aan Marc Demolder (Departement Farmaceutische Wetenschappen).
Beste Marc
Naar mijn eigen ingesteldheid verdient elk individu die UAntwerpen mee groot maakt en een professionele uitstraling geeft ‘De pluim’. Toch dien ik als geëerd laureaat de spelregels na te leven en een weloverwogen keuze te maken. Wie is er binnen de ganse Universiteit Antwerpen ‘de witte raaf’ waarin eveneens een ‘scherpzinnige uil’ in schuilt? De zoekactie leverde mij een dozijn laureaten op waar u met kop en schouder, of zeg ik, met kop en pluimen, bovenuit steekt. Met zeer veel respect, erkentelijkheid en een sierlijke buiging overhandig ik u ‘De pluim’.
Bij uw carrièrestart op het toenmalige RUCA in 1985 was er nog helemaal geen restrictie voor oppervlakte en verspreidde de dienst Fysiologie in Gebouw V zich over meerdere verdiepingen. Ik vermoed dat daar uw verzamelmicrobe is ontstaan voor alle afgeschreven toestellen en lectuur met in uw achterhoofd dat dit nog van waarde zou kunnen zijn naar de toekomst toe. De pionier van het Academisch Erfgoed was geboren. Alle mogelijke hoekjes in de labo’s alsook alle beschikbare ingemaakte gangkasten waren niet meer veilig voor leegstand.
Met de verhuisplannen voor Fysiologie die deel uitmaakten van het UAntwerpen-meerjarenplan, werd de ganse inboedel overgebracht naar Gebouw T op Campus Drie Eiken waar de beschikbare oppervlakte drastisch was teruggeschroefd in vergelijking met uw eerste werkplek. U voelde de bui al hangen. Waar moet al dat Academisch Erfgoed naar toe, want in Gebouw T op verdieping ‘TeeTwee’, was er geen enkele ruimte voorhanden. Inventief zoals u bent, vond u al vlug via Agnes Coeckx de weg naar de catacomben in de kelders van Gebouw G op Campus Drie Eiken. U kreeg er één lokaal toegewezen wat nu al uitgebreid is tot alle mogelijke beschikbare ruimtes in de kelder.
Telkens wanneer ik voorbij uw bureel ga, komt spontaan de gedachte in mij op dat dit wel het Walhalla van lectuur en kleine toestellen voor het Academisch Erfgoed is. Voor een buitenstaander lijkt mij dit onmogelijk, maar u weet in die gigantische massa direct datgene te vinden wat men vraagt. Ik ben ervan overtuigd dat een foto van deze ruimte een internationale prijs kan winnen, alleen is het moeilijk om te oordelen tot welke bepaalde categorie die foto behoort.
Sinds enkele jaren heeft men vanuit het UAntwerpen-beleid de Academische Erfgoedcollectie weten te waarderen en worden er beperkte budgetten en middelen voorzien. Zo beschikt u nu over een permanente opgewaardeerde kelderruimte in Gebouw U op Campus Groenenborger waar u een deel van de collectie kan tentoonstellen, inventariseren en stockeren.
Misschien hebben weinigen het opgemerkt, maar een bepaald toestel kwam geregeld in de spotlights tijdens het TV- journaal. Gedurende de COVID-pandemie heeft prof. dr. P. Van Damme meermaals de pers te woord gestaan in de hal van Gebouw S op Campus Drie Eiken. Hij koos bewust om plaats te nemen naast de ‘ijzeren long’, één van de pronkstukken uit de Academische Erfgoedcollectie. Er kon geen geschikter toestel getoond worden welk paste bij de actualiteit in die periode.
Wanneer ik u op de campus naar mij toe zie komen, dan roep ik al op voorhand van: “Ik heb de eerste weken geen tijd” of “dat zal zeker niet gaan”, waarna steeds uw typische lach weerklinkt. Uw aanvragen, hoe zwaar of complex ze ook zijn, ik doe het telkens weer met volle overgave op gelijke golflengte.
Marc, waar ik u ook zo voor bewonder, is de knowhow over elk onderwerp. Soms denk ik bij mezelf wat u eigenlijk niet weet of hebt meegemaakt. Dat u een duivel-doet-al bent weet iedereen. Naast al je beroeps- en vrijetijdsbezigheden vindt u nog steeds de tijd en ambitie om je in te zetten als reserveofficier bij Defensie. Tot op de dag van vandaag doen ze een beroep op u om deel te nemen bij binnen- en buitenlandse missies. Rekrutenopleiding, parachutespringen, taskforce, defensieve en strategische beslissingen nemen en uitvoeren … U doet het allemaal met volle overgave en plichtsgevoel. Ik ben ervan overtuigd dat ze bij Defensie maar al te goed weten over welke unieke eigenschappen en kwaliteiten u beschikt. Chapeau, baret af!
Al uw jarenlange inspanningen voor UAntwerpen zijn binnen het Academisch Beleid niet onopgemerkt gepasseerd. Als bekroning voor al uw prestaties mocht u op 30 november 2023 de Academische Prijs Raad Dienstverlening in ontvangst nemen waarvan ik persoonlijk weet dat u daar zéér verheugd mee bent. Proficiat, meer dan verdiend!
Marc, de manier waarop en de spirit waarmee u al uw prestaties levert, blijven mij verwonderen. Het antwoord hoe u dit allemaal doet, komen we misschien te weten door de vraag te stellen met behulp van het recent zomerlied van Bart Kaëll ‘Wat is jouw geheim’. Er kan nog zoveel over u gezegd worden, maar dit artikel is gelimiteerd. Een boek met uw memoires publiceren lijkt de oplossing. De titel kan ik misschien al meegeven: ‘Wie is hij, wat doet hij, wat drijft hem’.
Tot slot. Stel dat een commissie mij vraagt om u te beschrijven met één en meerdere woorden:
- Antwoord met één woord: subliem.
- Antwoord met meerdere woorden: zoals Marc De Molder worden er geen meer gemaakt.
Genegen groeten
Marc Van Laeken
Nawoord
Carla, oprechte dank voor de gepubliceerde laudatio die ik van u heb mogen ontvangen. We hebben dit nog uitgebreid besproken tijdens onze aangename en hartelijke lunch in Hof ter Linden te Edegem. Moraal van het verhaal: “Een erkenning stimuleert het menselijk welzijn van elk individu.” Werkgeluk levert voor iedereen voordelen op. Niet alleen voor de werknemer zelf, maar ook voor de werkgever en voor de klant. Gelukkige werknemers zijn gemotiveerder en presteren beter.