Erfgoed is emotie

Masterstudenten Geschiedenis trokken dit jaar op pad om verhalen rond betekenisvolle objecten te sprokkelen in hun familie- en kennissenkring. Het resultaat kan je nu lezen en bekijken in de online tentoonstelling ‘Erfgoed is emotie.’

Sinds enkele jaren geeft Pierre Delsaerdt het vak ‘Cultureel Erfgoed: spelers, uitdagingen, technieken’ in het keuzeprofiel Geschiedenis en cultureel erfgoed. Hiermee wil hij studenten in contact laten komen met de sectoren waarin ze later tewerkgesteld kunnen worden. Een van die mogelijke pistes is publiekswerking. Omdat het vak startte midden in de coronapandemie moest het praktijkluik digitaal uitgewerkt worden en zo ontstond het idee van een online tentoonstelling. Een concept dat sindsdien verdergezet wordt.

Uit de comfortzone

De opdracht voor de studenten was duidelijk: neem contact op met een familielid of kennis die minstens vijftig jaar oud is en vraag hen wat ze als erfgoed graag zouden willen doorgeven aan volgende generaties. Dit jaar kwam er nog een tweede vraag bij: zoek ook een persoon met migratie-achtergrond en stel hen dezelfde vraag.

Met deze oefening hoopt Pierre de studenten enkele nieuwe inzichten en vaardigheden bij te brengen. Beknopt en helder leren schrijven voor een breed publiek is er zo eentje, maar ook met andere partijen samenwerken, wat heel belangrijk is in de erfgoedsector. Voor velen was het tevens een stukje uit hun comfortzone leren stappen: in gesprek gaan met een oudere generatie of mensen benaderen die ze helemaal niet kennen.

Erfgoed gaat door de maag

Opvallend aan de tentoonstelling is dat er veel culinair erfgoed naar boven is gekomen: maar liefst twee Marokkaanse theesets, een Chileense tostador, een kookboek, … Erfgoed gaat duidelijk door de maag! Maar er zijn ook verhalen die diepere vragen en emoties oproepen. Zo is er de pakkende brief van een verzetsstrijder, die niet veel later door de guillotine onthoofd zou worden. Of het vreemde verhaal van Eleonore Heise, die een tweede paspoort bleek te hebben onder de naam Nina Yakimenko. Haar zoon probeert al een tijdje haar echte identiteit te achterhalen, tevergeefs.

Voor wie de verhalen doorneemt wordt het al snel duidelijk waarom de tentoonstelling zijn huidige titel draagt: erfgoed is inderdaad zoveel meer dan een object, het is boven alles emotie.

Ontdek de verhalen hier.

Heritage is emotion
Master's students in History set out this year to collect stories around meaningful objects from their families and acquaintances. You can now read and view the result in the online exhibition 'Erfgoed is emotie' ('Heritage is emotion').