Loopbaanbegeleiding voor afgestudeerden in spe

Voor laatstejaarsstudenten komt het moment van afstuderen en de zoektocht naar een job stilaan dichterbij. Onze universiteit probeert die stap te vergemakkelijken met een breed aanbod tools en initiatieven. Een overzicht.

Jonge twintigers zijn vaak nog volop op zoek naar hun identiteit. Wie ben ik? Wat wil ik? Eens het diploma op zak komt daar nog een flinke uitdaging bij: wat voor job wil ik en hoe lanceer ik mezelf op de arbeidsmarkt? “Vooral studenten uit meer algemene richtingen, zoals talen of humane wetenschappen, weten vaak niet goed welke jobs er allemaal voor hen zijn en hoe ze aan hun zoektocht moeten beginnen”,  zegt Sara Backx van de Dienst Studentenadvies en Studentenbegeleiding. “Maar ook studenten uit pakweg geneeskunde hebben soms vragen, bijvoorbeeld over hoe te solliciteren. Die studenten willen we graag helpen om bewuste loopbaankeuzes te maken, zodat ze sneller op de juiste plek zitten.”

Loopbaanlemniscaat

UAntwerpen biedt heel wat begeleidingsmogelijkheden, die zijn vormgegeven aan de hand van het loopbaanlemniscaat: dat is een vaak gebruikt model voor loopbaanbegeleiding dat werd uitgewerkt door professor Marinka Kuijpers. Sara: “Het model vertrekt vanuit competenties die nodig zijn om je loopbaan te sturen: weten wat je kan, je eigen interesses kennen, netwerken, jezelf verkopen, de arbeidsmarkt verkennen … Die competenties worden niet toevallig weergegeven op een lemniscaat, het teken voor oneindigheid. Het uitstippelen van een loopbaan is immers een proces dat nooit stopt.”

Het loopbaanlemniscaat vormt ook de basis voor een online module loopbaancoaching, die de VLIR de voorbije jaren in samenwerking met VDAB ontwikkelde en volgend academiejaar zal lanceren. Die is bedoeld om handvatten aan te reiken aan docenten, trajectbegeleiders en andere medewerkers die laatstejaars willen adviseren of begeleiden.

Career Center

Een handige tool waarvan studenten en alumni op elk moment gebruik kunnen maken, is het Career Center, een loopbaanplatform waarop onder meer vacatures en info over jobevenementen te vinden zijn. Studenten maken een persoonlijk profiel aan, waarop ze onder meer hun interesses aangeven. Ook kunnen ze hun cv opladen zodat bedrijven hen rechtstreeks kunnen contacteren.

“Een onderdeel van het Career Center is de module Get Started”, legt Sara uit. “Daarop vinden studenten informatie om heel concreet aan de slag te gaan: hoe breng je je talenten en interesses in kaart, hoe stel je een cv op, waar kun je vacatures raadplegen … Dat alles ingedeeld volgens de competenties van het loopbaanlemniscaat. Onder het stuk ‘ken jezelf’ vinden studenten bijvoorbeeld zelftesten en vragenlijsten, terwijl ‘jezelf verkopen’ tips geeft voor het maken van een cv en solliciteren.” Om de informatie specifiek voor UAntwerpen te krijgen, moeten studenten inloggen via ons eigen studentenplatform.

Career Week

Ook de jaarlijkse jobbeurs, omgedoopt tot Career Week en over een nieuwe leest geschoeid, geeft studenten een zetje in de rug. Het evenement, met zowel een live als een online aanbod, duurt voortaan een hele week en focust op het thema talenten. De kick-off was op 1 maart in de sporthal op de Stadscampus, met een interview met radiopresentator Sven Ornelis, infosessies en de mogelijkheid om een informele babbel te slaan met alumni. Studenten kunnen ook hun cv laten screenen en een professionele profielfoto laten maken. “We kozen voor Sven Ornelis als uithangbord omdat hij met zijn diploma godsdienstwetenschappen voor een niet vanzelfsprekend loopbaantraject koos. Daarmee zetten we in de verf dat je na een opleiding heel uiteenlopende richtingen uit kan, zolang je je talenten op de juiste manier inzet”, zegt Eva Goethals van de Dienst Studentenadvies en Studentenbegeleiding.

De rest van de week kunnen studenten online filmpjes bekijken rond bijvoorbeeld doctoreren, internationale stages en het gebruik van LinkedIn, maar ook online bedrijven contacteren. Het event wordt afgesloten op 8 maart met de Career Week Online, waarbij de studenten een-op-eengesprekken kunnen hebben met bedrijven. “Vroeger was er gewoon één jobdag waarop bedrijven aanwezig waren, maar dit nieuwe concept is wellicht minder overdonderend voor de student”, zegt Inge Bervoets van het Departement Marketing en Communicatie. Alle studenten en recent afgestudeerden krijgen een mail over het initiatief. Inge: “We maken via diverse kanalen promotie. Zo is er ook een slide voor docenten, beschikbaar via de SPOC van hun faculteit. Die kunnen ze tonen aan het begin van hun les.”

Begeleiding STIP

Studenten met vragen of twijfels over loopbaanplanning kunnen ook terecht bij het STIP, dat zowel groepssessies als individuele begeleiding aanbiedt. Er worden online infosessies georganiseerd met tips en tricks rond solliciteren, bijvoorbeeld over de cv en motivatiebrief, LinkedIn, zich voorbereiden op een sollicitatiegesprek … Daarnaast is er een workshop rond solliciteren, waarbij de studenten een sollicitatiegesprek oefenen via een rollenspel. Ten slotte kunnen studenten ook bij een van de loopbaancoaches terecht voor individuele begeleiding. “We proberen studenten altijd mee te geven dat een carrière zelden vanaf het begin over rozen loopt. Dat je eerste baan niet meteen alle vakjes van de ideale job aanvinkt, is perfect normaal”, zegt Talia Gheys van de Dienst Studentenadvies en Studentenbegeleiding.   

Initiatieven van de faculteiten

Naast het aanbod van de centrale diensten zijn er ook heel wat interessante initiatieven van de faculteiten zelf, zoals meet-and-greets met alumni, jobdagen, sollicitatieworkshops … Ook studentenverenigingen zijn vaak heel actief.

Goed om weten: alle vormen van studentenbegeleiding zijn ook voor afzwaaiende studenten nog toegankelijk tot en met september. Inge: “Het Career Center blijft ook na afstuderen nog toegankelijk. Afgestudeerden moeten er enkel aan denken hun studentenmailadres om te zetten naar een privémailadres. En ook voor de Career Week worden ze nog uitgenodigd, tot drie jaar na hun afstuderen.”

Meer info?

Alle informatie over uitstroombegeleiding vind je op Pintra bij ‘Infocenter Ondersteuning Studenten’ – ‘Ondersteuning bij afstuderen’. Daar vind je ook informatie over de module loopbaancoaching die je vanaf volgend academiejaar kan volgen. Onder ‘Nuttige info’ staan de initiatieven van de faculteiten opgelijst. Zie ook www.uantwerpen.be/careercenter en www.uantwerpen.be/careerweek.