Green Impact: duurzamer leven doe je zo

Wil jij graag duurzamer leven, maar heb je nog net dat extra zetje nodig? Dan is Green Impact iets voor jou! Een jaar lang engageer je je met een team voor zelfgekozen acties, van fietsen naar de campus tot een week veganistisch eten. Wij zetten de (mooie) resultaten van de eerste editie van Green Impact op een rijtje.

Vorig jaar deed onze universiteit voor het eerst mee aan Green Impact, een wereldwijd initiatief van Students Organising for Sustainability International (SOS International). Bedoeling is mensen te stimuleren om binnen hun eigen organisatie mee te werken aan meer duurzaamheid. In die zin sluit het project aan op onze doelstelling om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn. Ook wij nodigen medewerkers en studenten uit om, op de campus maar ook binnen de eigen leef- en studeeromgeving, acties te ondernemen en meer betrokkenheid te creëren. Binnen onze universiteit wordt Green Impact getrokken door Greenoffice, het studentenplatform voor een groenere campus, met ondersteuning van de Milieudienst en het Climate Team.

Tweede editie

In november werd het startschot gegeven voor de tweede editie. Als personeelslid kan je ook nu een groepje vormen met je collega’s. Studenten kunnen zich verenigen met gelijkgestemde medestudenten, vrienden of kotgenoten. Je kan op elk moment nog aanpikken.

Via een online toolkit kan je een keuze maken uit een groot aantal haalbare acties. Greenoffice herwerkte het bestaande aanbod tot een eigen versie die aansluit op onze klimaatstrategie. In totaal kan je intekenen op meer dan honderd acties. Die variëren van eenvoudige zaken als het gebruik van een waterfles of een week afvalvrij leven tot bredere initiatieven als fruit van de bioboer op kantoor laten leveren of voor vegetarische catering op studiedagen zorgen. Voor elke voltooide actie verdient je team punten, aan het eind goed voor een gouden, zilveren of bronzen medaille.

Wat leverde het op?

Benieuwd hoe onze universiteit het er tijdens de eerste editie vanaf bracht? Zie hier de resultaten per categorie, met telkens een of twee voorbeelden van succesvolle acties. Lees en laat je inspireren!

In totaal namen aan de eerste editie 52 mensen deel, verdeeld over tien teams. Met hun acties bereikten ze nog eens 191 collega’s of medestanders.

De teams spaarden samen 16 619 kilogram CO2 uit.

Voorbeelden? Drie leden van het Greenoffice Team aten een week lang veganistisch.

Vijf van de zes leden van Team Milieudienst verplaatsten zich met de fiets naar het werk.

Dankzij relatief kleine inspanningen bespaarden de teams op hun papierverbruik en zorgden ze voor de aanplanting van 49 bomen.

Voorbeelden? 115 personen ontdekten Ecosia, een zoekmachine die 80 procent van haar winst aan de bescherming van het regenwoud schenkt. Dat is goed voor 49 aangeplante bomen. Met speciale dank aan Team FBE (Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie), dat de zoekmachine bij alle personeelsleden en studenten van de faculteit promootte en tot nog toe honderd van hen wist te overtuigen.

Team Milieudienst engageerde zich om minder papier te verspillen, onder meer door minder te printen, boeken bij de bib te lenen in plaats van ze aan te kopen en van papieren naar digitale abonnementen over te schakelen.

Via hun acties rond afval, energie, water, transport en voedsel spaarden de teams samen 2390 euro uit.

Voorbeeld? Elk lid van Team Faculteitssecretariaat Letteren en Wijsbegeerte engageerde zich om thuis minstens een aanpassing door te voeren om op energie of verwarming te besparen. Ze verlaagden bijvoorbeeld de temperatuur van de thermostaat tot 19 of 20 °C, maakten hun woning tochtvrij of schakelden over naar LED-verlichting.

Dankzij maatregelen thuis bespaarden 33 mensen samen 185 900 liter aan water.

Voorbeelden? Team Centrum voor Sociaal Beleid paste zijn douchegewoontes aan. Eén teamlid bespaarde wekelijks 56 liter water door kortere douches te nemen.

Team Faculteitssecretariaat Letteren en Wijsbegeerte organiseerde een sensibiliseringscampagne rond bewuster watergebruik, met posters in de toiletruimtes en keukens.

De teams verminderden de afvalberg met 326 kilogram.

Voorbeelden? Team FBE overtuigde alle collega’s om een herbruikbare drinkfles te gebruiken in plaats van plastiek flessen. Nieuwe collega’s kregen een eigen koffiemok, zodat ze geen plastiek bekertjes hoefden te gebruiken.

Team Aankoopdienst zamelde lege inktpatronen in voor recyclage.

Genomineerd voor Green Impact International Special Awards

Voor sommige deelnemers kreeg het Green Impact-avontuur intussen nog een staartje. Voor het eerst worden immers de Green Impact International Special Awards uitgereikt, een onderscheiding waarmee uitzonderlijke prestaties van een student, medewerker of team in de verf worden gezet. SOS International selecteerde samen met de deelnemende universiteiten in België en Nederland drie genomineerden per universiteit, goed voor twaalf nominaties in totaal.

Dat leverde voor UAntwerpen de volgende welverdiende onderscheidingen op. In de categorie ‘Student Leadership Award’ werd Inez Vanhoutte genomineerd. Zij werkte binnen Green Office mee aan Green Impact en wordt onder meer geprezen voor haar inzet bij het omzetten van de klimaatstrategie naar concrete acties en de communicatie met onze medewerkers. Daphne Zevgaridis van de centrale Aankoopdienst heeft een nominatie te pakken in de categorie ‘Sustainability Hero Award’. Zij wist met haar enthousiasme niet alleen haar directe collega’s te overtuigen, maar betrok het hele Departement Financiën in het verhaal.

In de categorie ‘Team Innovation Award’ mag het team van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie de nominatie op zijn naam schrijven. Met 92 volbrachte acties waren ze een van de meest ambitieuze Green Impact-teams tot nog toe. Hun ultieme doel is om duurzaamheid in te bedden in de strategie van de faculteit. Dat vertaalde zich onder meer in investeringen in duurzaamheid op de werkvloer, met steun van de decaan.

In januari komen we te weten welke drie genomineerden, een per categorie, doorgaan naar de internationale verkiezing in februari. In die ronde nemen de geselecteerden het op tegen kandidaten uit Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. Wij wensen de drie genomineerden van harte proficiat en duimen dat ze verder mogen doorstoten!


Ga jij samen met je collega’s ook de Green Impact-uitdaging aan?