In de rubriek ‘De pluim’ zet een medewerker telkens een collega in de bloemetjes. Deze keer geeft Sarah Rohaert (Faculteit Sociale Wetenschappen) de pluim door aan Werner Coppieters (Faculteit Ontwerpwetenschappen), en ter ere van Internationale Vrouwendag ook aan enkele superwomen van onze universiteit.
Een welverdiende pluim op de hoed van Werner Coppieters
Beste Werner, graag geef ik je een hele hoofdtooi pluimen. De redenen waarom vallen net als jouw kwaliteiten niet onder één hoedje te vangen. Binnen productontwikkeling ben je o.a. docent wiskunde en fysica, maar je lessen beginnen lang voor de academische opening. Je biedt namelijk opfriscursussen wiskunde voor studenten die graag hun wiskunde bijspijkeren nog voor het academiejaar begint om een succesvol eerste jaar tegemoet te gaan. Je studenten krijgen extra oefensessiekansen. Zie je hen niet opdagen, dan zal je hen hier zeker vaderlijk op aanspreken, als zeer betrokken docent.
Hiernaast draagt je beroemde mechaniekopdracht bij tot de unieke sfeer en drive onder de studenten productontwikkeling. Elk jaar bedenk je weer een nieuwe, uitdagende opdracht waarvoor studenten met een minimum aan gewicht in karton en een maximum aan verbeelding, mechanisch en constructief inzicht en trial & error, ingenieuze constructies ontwerpen. Deze huzarenstukjes transporteren dan bijvoorbeeld een serie pingpongballetjes van punt A naar punt B over traptreden of ze katapulteren in een mooie hyperbool over hoge obstakels.
Deze herculische opdrachten leiden niet zelden tot onvergetelijke familiemomenten, waarbij gezinsleden het vast niet kunnen laten hun eigen antwoord op jouw uitdaging te bouwen. Op ‘le moment surprême’, het toonmoment, stromen studenten en personeel toe om te supporteren en met ingehouden adem het zoveelste manoeuvre te bewonderen. Dat alles onder leiding van jou, de immer bemoedigende, rechtvaardige rechter met weegschaal, notitieboekje en timer in de hand.
Vaak tref ik jou doorheen het jaar aan in de wandelgangen, met schetsen en berekeningen op de knie voor een spontane consultatie door studenten voor kritische aspecten van hun ontwerpopdrachten. Hiernaast was je jaren ombudsman, puzzel je mee aan uurroosters en planningen, rekening houdend met tal van variabelen en geef je tussendoor nog trainingen advanced SPSS aan doctoraatstudenten.
Terwijl al deze engagementen louter wiskundig al veel verder reiken dan elke fulltimejob, ben je ook nog eens de gangmaker, thema- en menusamensteller, alias chef-de-cuisine voor onze memorabele kerstdiners en bijna-collega-feestmalen voor onze masterthesisstudenten. Midden oktober valt je eerste aanstekelijk enthousiaste e-mail in onze inbox met kleurrijke thema’s, zoals legendarische Monty Python-sketches. Chefs en keukenhulp worden live en online gerekruteerd onder docenten en onderzoekers. De lekkerste zuiders geïnspireerde foodpairings worden in je keuken getest tot alle verhoudingen kloppen en je ontwerpt de origineelste thematische designs voor de papieren onderleggers.
Gepensioneerden, veel-meer-dan-enkel-poetsvrouwen, toekomstige collega’s en ook de ATP-collega’s ‘van de overkant’ (lees: de ambtswoning) nodig je uit. Op de dag zelf coördineer je de voorbereidingen van achter je XL paellapan met schort en pollepel in de vaste hand. Van tapas tot en met dessert, de afwas- en opruimshift toe. We kunnen niet wachten tot je deze unieke culinaire caravan weer op gang trekt post-corona. Een collega als jij valt niet te vervangen. Schrijf me alvast in als kok voor één van de gangen.
Ter ere van de internationale dag van de vrouw die deze week plaatsvond, deel ik heel graag ook een boeket veerkracht uit aan enkele superwomen van onze universiteit: Karo(lien) Vrints van Global Minds, Ellen Decraene – projectcoördinator Community Service-Learning, Carla Uwents – de stuwende kracht achter Green Office, dr. Els Du Bois – duurzaamheidsprofessor en Lena Candries het internationale netwerktalent van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie. Want in deze coronatijden kunnen we niet genoeg waardevolle mensen een pluim geven!