De pluim – Vicky Verlinden

In de rubriek ‘De pluim’ zet een medewerker telkens een collega in de bloemetjes. Deze keer geeft Miet Kuppens (Faculteit Sociale Wetenschappen) de pluim door aan Vicky Verlinden (Instituut voor Ontwikkelingsbeleid).

Het heeft nog lang geduurd voor ze in deze rubriek aan bod kwam, maar deze maand is het eindelijk zover. Vicky Verlinden, ik geef met plezier de pluim door aan jou.

Het is voor vele (ex-)medewerkers intussen moeilijk voor te stellen, maar er was een periode dat het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid draaide zónder huidig instituutscoördinator Vicky. In deze lang vervlogen en vage tijden werkte ik er als doctoraatsstudent toen op een dag in 2013 een enthousiaste nieuwe medewerker zich kwam voorstellen in mijn bureau. Het klikte meteen tussen Vicky en IOB.

Die dag begon het tijdperk n.v. (‘Na Vicky’) dat gekenmerkt werd door een stroomversnelling in de administratie en coördinatie van het instituut. Vicky stortte zich in haar nieuwe job met passie, bevlogenheid, en een grote dosis professionaliteit: draaiboeken werden verfijnd, procedures aangescherpt, planningen opgesteld, visies uitgewerkt. Intussen is ze een vaste waarde waarop men kan bouwen: geen IOB zonder Vicky.

Maar de reden waarom ik de pluim aan Vicky doorgeef, heeft niet zozeer te maken met haar professionele verwezenlijkingen en des te meer met de warme manier waarop ze haar functie invult en haar fantastische persoonlijkheid. Ze maakt tijd om écht te luisteren, problemen te analyseren en constructieve oplossingen aan te reiken. Ze geeft troostende peptalks aan doctoraatsstudenten – daarvan kan ik getuigen – en is een vertrouwenspersoon voor vele collega’s.

Staat er een feestje, quiz of afterworkdrink op de planning, tekent Vicky present. Een kleine greep uit mijn favoriete momenten samen: een instituutsbreed Weerwolvenspel, de uitreiking van de IOB-oscars, haar virtuoze muzikale begeleiding van ‘My heart will go on’ op de blokfluit, onze overwinning van de personeelsquiz in 2016, de eindeloze voorbereidingen van diezelfde quiz in 2017, en vele gezellige lunchpauzes en bezoekjes aan Kassa 4.

Liefste Vicky, onze professionele wegen hebben zich intussen gescheiden maar de band blijft gelukkig bestaan. Ik hoef geen bedanking voor de pluim, maar wil je alsjeblieft nog eens ‘My heart will go on’ voor mij spelen op je blokfluit?