De pluim – Carla Uwents

In de rubriek ‘De pluim’ zet een medewerker telkens een collega in de bloemetjes. Deze keer geeft Veronique Verhoeven (Departement Huisartsgeneeskunde en Bevolkingsgezondheid) de pluim door aan Carla Uwents (Milieudienst).

Lieve Carla

Twintig jaar geleden leerde ik je kennen toen ik voor het eerst een expeditie voor UAntwerpen-studenten naar Spitsbergen mee mocht begeleiden, waarbij je me als ervaringsdeskundige tips gaf om warm en droog te blijven in het noordpoolgebied. Jouw ecologische engagement was toen al groot; zo herinner ik me dat je me aanraadde om toch maar een extra warme trui mee te brengen bij het babybezoek voor jullie eerste zoontje Kobe. Op dat moment nam je gezin namelijk deel aan een challenge om met jullie straat zo weinig mogelijk energie te verbruiken.

Het was dan ook geen verrassing toen je later terug op de Universiteit Antwerpen verscheen als ecocampusbegeleider in opdracht van de overheid. Intussen werk je al enige tijd voor de dienst Milieu.

Je richtte in 2009 mee de eerste klimaatweek in aan UAntwerpen, waarmee je een positieve invulling gaf aan de bezorgdheid van een, toen nog beperkte, groep medewerkers en studenten voor ons klimaat.

Al snel maakte je er werk van om ecologisch bewustzijn in de hele universitaire community te verspreiden; ik heb nog steeds het duurzame kookboekje van de komida liggen dat jij vele jaren geleden mee samenstelde. Intussen werd heel de UAntwerpen-catering verduurzaamd.

Je stond mee aan de wieg van het Green Office en het klimaatteam, met tal van activiteiten van studenten voor studenten (bv. biodiversiteitswandeling op de campus, ecomarktje enz.), en je bereidde heel recent mee de Green Deal van UZA en UAntwerpen voor.

Ook mobiliteit is een belangrijk thema in een grote organisatie als onze universiteit: we hebben tal van alternatieven voor een duurzaam woon-werkverkeer en verkeer tussen de campussen, en een eigen testkaravaan om alternatieve vervoersmiddelen uit te testen.

Jij laat zien dat duurzaamheid een verantwoordelijkheid is van alle geledingen: je overlegt zowel met het UAntwerpen-bestuur rond het beperken van onze energiefactuur, als met studenten rond de invoering van herbruikbare bekers.

Het is dan ook een erg mooi gevoel dat we hier, met hulp van jouw team, kunnen werken en studeren in harmonie met onze omgeving. Dat jullie ons krekels en wormen voorschotelden tijdens een personeelsfeest, neem ik er maar bij!

Carla, ik weet dat je een zwak hebt voor eksters. Voor al jouw inspanningen, om UAntwerpen leefbaar te houden en de wereld te redden, verdien je niet alleen de pluim, maar de hele vogel!

Veronique