31 bomen uit de grond scheppen, hoe doe je dat?

De komende jaren ondergaat onze Campus Drie Eiken een heuse make-over. Zo wordt op parking 3 vanaf dit najaar ingezet op de bouw van nieuwe studentenvoorzieningen. Daarom moeten 31 jonge bomen plaatsmaken voor de bouw van een nieuwe sporthal en een studentenhuisvesting. De 31 elzen die er twee jaar geleden geplant werden, worden niet geveld of gerooid, maar krijgen een nieuw leven.

Twee jaar geleden plaatste de Milieudienst 31 jonge bomen verspreid over parking 3. Wanneer de werken van start gaan, zullen de bomen moeten wijken. Dat vond de Milieudienst ontzettend jammer. Ze besloten de bomen een tweede leven te geven, op verschillende plaatsen op en rond de campus. “We zijn blij dat we zullen uitbreiden op een zone die reeds een bestaande verharding heeft, zoals parking 3. Het is altijd jammer wanneer groene gebieden plaats moeten ruimen voor nieuwe gebouwen”, zegt milieucoördinator Marleen Clerinx.


Twee jaar geleden plaatste de Milieudienst 31 jonge bomen verspreid over parking 3. Die bomen krijgen nu een nieuwe plek op de campus.

Maar… bomen verplaatsen, hoe verloopt dat?

Het verplaatsen van bomen gaat vandaag de dag al redelijk vlot. Toch is het een complexe actie waarbij een gespecialiseerde machine, de plantenschep, een cruciale rol speelt. De machine schept de boom letterlijk uit de grond. Je denkt nu waarschijnlijk: huh scheppen? Klopt, scheppen!

  • Stap 1: De machine graaft heel diep onder de grond. Zij neemt de grond onder de boom met zijn wortels in één keer mee.
  • Stap 2: Graaf op de nieuwe locatie een put.
  • Stap 3: Breng de boom van A naar B.
  • Stap 4: Plant de boom in de gegraven put.

Ziezo. Een fluitje van een cent!

Locatie B, waar is dat?

Over de nieuwe bestemming van de bomen is goed nagedacht. De meeste bomen krijgen een nieuwe locatie op de weide aan de rand van de campus. Dat is zeer gunstig voor de evolutie in de agroforestry of landbouw, waarbij men meer bomen en struiken in de buurt van weiden wil. Enkele bomen zijn geplaatst aan het oostelijke gedeelte van de campus, waar een aantal oude populieren staan. De rest van de elzen wordt geplaatst in de vorm van een lijntraject, op en rond de campus.

De bomen namen donderdag 11 en vrijdag 12 maart intrek in hun nieuwe verblijf. Door de storm die door ons land trok, werden de boompjes meteen op de proef gesteld. Gelukkig stonden ze al snel stabiel en overleefden ze de hevige rukwinden.

Wandel je weleens op de Campus Drie Eiken? Neem dan zeker een kijkje naar deze moedige elzen.