DIY: maak je eigen insectenhotel

Dit artikel werd geschreven door Niels Schild.

Insecten krijgen het steeds moeilijker om te overleven in onze betonnen steden en onze stenen tuinen zonder bloemen. Zoiets vergt daar te veel onderhoud. Wilde bijen zijn verschillend van honingbijen aangezien deze solitair leven en niet in een bijenkast wonen. Ze maken dan ook geen honing, maar zijn wel belangrijk voor de bestuiving van heel wat plantensoorten. Geen bestuiving betekent geen vruchten of zaden en dus geen voedsel voor dieren (incl. de mens) en geen voortplanting van de planten. De wilde bijen kunnen daarom wel een beetje hulp gebruiken!

Gehoornde metselbij aan het metselen in bijenhotel © Niels Schild

Om je eigen insectenhotel te bouwen heb je enkele dingen nodig. Afhankelijk van hoe groots je het zelf ziet heb je meer of minder materiaal nodig. Mogelijke materialen zijn:

  • Een stuk hard hout (eik, meidoorn, …) van 15-20 cm
  • Boormachine met houtboren van 6, 7 en 8 mm

Een klein bijenhuisje

Om klein en eenvoudig te beginnen kan je starten met het stuk hard hout en je boormachine. Boor gaten van verschillende groottes in de dwarsdoorsnede van het stuk hout. Dit kan in een mooi patroon of gewoon willekeurig, zoals je zelf wil. Zo makkelijk kan het zijn om de beestjes wat meer ruimte te geven.

Waarom mag je enkel gebruik maken van hard hout? Wel, wanneer je in zacht hout (den, spar, …) boort, dan krijg je nooit een mooi gaatje, maar veel houtschilfers aan de rand. De bijen moeten wel honderden keren in en uit het ‘hotel’ vliegen dus de kans op het beschadigen van hun vleugels is dan zeer groot. Gebruik dus enkel hard hout om de wilde bijen te helpen.

Gehoornde metselbij in bijenhotel © Niels Schild

Een bijenhotel

Ben je het iets ambitieuzer? Dan is een groter insectenhotel met meer mogelijkheden voor verschillende insecten iets voor jou! Hiervoor heb je een houten constructie nodig om alles samen te houden. Dit kan een oud wijnkistje zijn of stukken hout die je niet meer gebruikt. Mogelijke onderdelen zijn:

  • Hooi/stro
  • Leem
  • Oude snelbouwstenen
  • Bamboestokjes van 10-15cm
  • Verschillende houten blokken met gaatjes zoals hierboven

Maak in je constructie verschillende compartimentjes: eentje waarin je wat hooi of stro stopt, eentje met bamboestokjes, etc. Je kan een houtblok met gaatjes zoals hierboven er in plaatsen. Verder kan je leem nat maken en een stukje hiermee vullen. Even laten drogen en klaar! Ook de snelbouwstenen kunnen een plaatsje krijgen. Let er wel op dat je de achterkant van de steen dicht maakt zodat het er niet door waait. Laat je eigen inspiratie de vrije loop qua versiering en invulling!

Plaats het hotel met de openingen richting het zuiden of zuidoosten. De westkant is niet zo geschikt omdat er dan regen en wind op komt. Nu maar wachten tot het voorjaar en hopen op veel insectenactiviteit!

Bijenhotel © Niels Schild

Verberg reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *