Larissa’s survivalgids voor de coronacrisis

Larissa Bultena, eerste bachelor biomedische wetenschappen.

Mijn naam is Larissa Bultena en ik zit in mijn eerste bachelor-jaar biomedische wetenschappen. Zoals je al misschien hebt gemerkt, houdt het COVID19-virus de hele wereld in bedwang. Ook Nederland en België. Ik ben een Nederlandse studente die in België studeert. Hierdoor zit ik momenteel vast in mijn eigen huis in Nederland.

Velen denken misschien: “Ah, geen college voor zolang, ik kan lekker veel Netflixen”. Zo was het bij mij ook eventjes maar ik besef nu na twee weken dat het toch stilaan tijd is om de knop om te draaien en dat ik colleges moet beginnen bijhouden. Dit is natuurlijk niet zo evident en ik bots op wat moeilijkheden. Voor mij is het vooral zoeken naar de motivatie om te beginnen.  Mijn dag bestaat nu voornamelijk uit lekker uitslapen en dan rustig gaan ontbijten. En dan kan ik meestal een uurtje later al lunchen. 

Als ik wel een keer de motivatie heb gevonden om te studeren dan begin ik voor een paar uurtjes aan een bepaald vak totdat ik er genoeg van heb gehad.  Ik vat nu vooral de vakken samen waarvan we al les hebben gehad op papier. Dat is altijd handig in het geval dat de examens doorgaan zoals gepland. Vooral Anatomie en Biomoleculen en Cellen nemen veel tijd in beslag. Bij deze vakken is er veel tekst en die allemaal samenvatten is nogal een werkje.  En wat ik nu doe als ik problemen heb met een bepaald vak is het simpel-weg vragen aan mijn beste vriendin. Ik heb het geluk dat zij toevallig in het tweede jaar biomedische wetenschappen zit. Zij geeft mij veel tips en handige trucjes mee over hoe ik het beste omga met een bepaald vak. Ook weet zij al hoe een examen eruit-ziet en dit geeft ze me dan ook mee. 

Voor vele jongeren, studenten, tieners is dit natuurlijk dé belangrijkste vraag: 

“Hoe houd je contact met al je vrienden en wat doe je thuis als je niet meer buiten mag komen?” 

Contact houden met je vrienden is heel belangrijk! Zeker als je thuis zit met je ouders en broertje(s) en/of zusje(s) waar je helemaal gek van wordt. Gelukkig bestaat er zoiets als videobellen. Ik bel sinds de quarantaine regelmatig met mijn vriendinnen van thuis, want ondanks dat ik nu na drie maanden nog eens thuis ben, kan ik ze nog steeds niet zien. Ook videobellen met opa en oma is erg aan te raden. Deze mensen hebben tijdens de coronacrisis niet veel contact meer met de buitenwereld, dus is een belletje van de kleinkinderen altijd fijn. 

Zelf was ik altijd fanatiek aan het judoën. Helaas is dat een contactsport dus die kan al niet meer doorgaan. Nu hebben de trainers daar iets op gevonden zodat we alsnog een beetje in vorm blijven. Een paar keer in de week doe ik krachttraining, voor zover dat lukt thuis, en ik loop natuurlijk, want dat mag en kan iedereen doen. Verder heb ik twee keer in de week via Facebook live training. Het is heel raar om zonder partner te gaan judoën, maar het went wel. Ik ben zelfs uit verveling begonnen met puzzelen. Ook een rondje wandelen door de wijk kan erg verfrissend zijn. 

Uit verveling beginnen puzzelen!

Tot slot heb ik nog een paar tips om deze zware coronacrisis dagen door te komen mét motivatie. Ga vooral niet tegen je zin studeren: als je hoofd er niet naar staat, dan voelt elke minuut als een kwelling en wordt het voor niemand leuk. Stel je voor dat je ineens inspiratie krijgt om te gaan studeren, al is het maar voor een uurtje, laat dan alles vallen waar je mee bezig bent en ga lekker studeren. De grootste bron van motivatie zou uit jezelf moeten komen. Ga wel af en toe uit de standaardmodus van Netflixen en doe iets wat misschien buiten je comfortzone ligt. Ga yogalessen opzoeken op YouTube of verzin iets om in beweging te komen. Beweging helpt in elk geval voor mij om mijn hoofd leeg te maken. Daarna heb ik geen zorgen meer en kan ik enigszins fatsoenlijk studeren. Een nette werkplek helpt vast en zeker ook!

Een nette werkplek.

En nog een algemene tip: zorg voor een dagelijks ritme in de dagen, zodat het niet als een vakantie aanvoelt. Dit helpt ook beter om motivatie te creëren voor het studeren.  Veel succes met het studeren en blijf vooral gezond!  Of zoals Maggie de Block zei: ‘Blijf in uw kot!’ 

Artikel geschreven door Larissa Bultena. Student redactie: Boa-yin Leung. Eindredactie: Miep Demuynck en Dr. Bronwen Martin.

Verberg reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *