Thinking out of the “kot”!

Annelies Heylen

Het zijn ongewone tijden. Enkele jaren geleden genoten we van verhalen zoals World War Z of het Vlaamse Cordon, en sliepen we daarna op beide oren in de wetenschap dat zoiets in het echte leven gelukkig nooit zou gebeuren. Maar hier staan we dan. COVID-19 heeft ons goed dooreen-geschud. Als we de rustige straten zien, of filmpjes van lege winkelrekken en mensen die vechten om toiletpapier, lijkt het bij momenten eerder een sciencefictionfilm. 

Toch zal het nog even realiteit blijven en moeten we met zijn allen nog een tijdje in ons kot blijven. Maar hoe ga je daar als student dan het beste mee om? Wat moet je met al die tijd doen? En hoe combineer je dat het beste met je schoolwerk? Hieronder vind je enkele ervaringen en tips van mezelf en medestudenten die jou kunnen helpen om deze bizarre tijd door te komen. 

1. Bring some routine in the quarantine.

Zoek een vaste structuur of routine die je voor jezelf kan aanhouden. Nu alle evenementen, uitstapjes of bezoekjes zijn afgelast en je daardoor vaker binnen zit, kan het lijken alsof de dagen in elkaar overvloeien en je op een gegeven moment geen idee meer hebt of het nu eigenlijk dinsdag of vrijdag is. Eigenlijk zoals een gemiddelde blokperiode dus. Probeer daarom een beetje structuur aan te brengen, zoals elke dag rond hetzelfde uur opstaan en gaan slapen, en niet dagenlang ongewassen in je pyjama blijven zitten.

Sommige lessen worden live gegeven, maar vele lessen worden nu opgenomen, wat je de vrijheid geeft om zelf te kiezen wanneer je deze lessen bekijkt. Misschien zijn er nog niet van alle vakken opnames online. Het is daarom geen slecht idee om een schema te maken van welke lessen je deze week allemaal wél hebt. Volg deze lessen volgens jouw eigen ritme. Je lessen live volgen of op de momenten dat deze normaal gepland waren, kan helpen om je routine te behouden. Indien je samen met je vrienden je lessen live volgt, kan je ook vragen stellen en blijf je wat meer in contact. Maar, als je bijvoorbeeld merkt dat jij ’s avonds beter oplet, gebruik die momenten dan om je lessen bij te werken. Houd vakken waarvan er nog geen lesopnames zijn in de gaten en probeer die ook al bij te werken, zodat je niet overweldigd wordt door de leerstof die er later nog bij komt. Houd zeker ook doorlopende taken of groepsopdrachten in het oog.  

Volg lessen volgens jouw eigen ritme.

2. Zoek een goede plek om te werken waarbij je liefst zo weinig mogelijk wordt afgeleid.

Voor studenten die het niet gewoon zijn om van thuis uit te studeren, kan het een uitdaging worden om je thuis toch goed te concentreren. Zeker als plots iedereen de hele tijd thuis is of als ze besluiten dat deze periode het ideale moment is voor een grote lenteschoonmaak (ja mama, ik kijk naar jou). Bovendien zitten veel thuisblijvers in hetzelfde schuitje en willen je huisgenoten of gezinsleden misschien ook wat vaker een babbeltje komen doen. Niet bevorderlijk als jij geconcentreerd bezig bent met je lessen natuurlijk. Daarom kan je eventueel een post-it aan je deur hangen wanneer je met lessen bezig bent, of een rustig plekje opzoeken.  

Een gezellige werkplek

3. Kom toch eens uit uw kot.

Er mag dan wel een nationale lockdown zijn, voor je mentale gezondheid is het niet slecht dat je toch geregeld eens buiten komt. Als je een tuin of terras ter beschikking hebt, probeer dan eens in het zonnetje en/of de open lucht te gaan zitten en eventueel te studeren. Na de winter kan je lichaam de extra zon goed gebruiken om je vitamine D weer op peil te brengen. Een dagelijkse kleine wandeling kan ook deugd doen, al is het maar naar de supermarkt of de buurtwinkel. Als je de opgelegde maatregelen volgt, kan dit zeker geen kwaad. 

4. Blijf bewegen en sporten.

Het is al langer geweten: beweging is essentieel voor je gemoedsrust. Nu alle fitnesscentra en zwembaden gesloten zijn en trainingen en groepslessen zijn opgeschort, kan het soms moeilijk zijn om manieren te vinden om in beweging te blijven. Het ligt nogal voor de hand, maar je kan uiteraard gaan lopen. Als je echter net als ik niet echt de “runners high” ervaart en na twee keer lopen mankend en schoorvoetend moet toegeven dat het toch niet écht je ding is, dan is het soms zoeken naar andere uitdagingen. Samenscholen mag dan wel verboden zijn, maar wandelen of een fietstochtje in de buurt met je gezin of maximaal één persoon daarbuiten mag nog wel (hoe minder mensen hoe beter natuurlijk). Als je een UAntwerpen Plus Pass hebt, kan je online lessen meevolgen. Zo wordt er elke dag een online groepsles georganiseerd, die vervolgens 48 uur beschikbaar blijft. Enkele voorbeelden van groepslessen die al voorbijgekomen zijn: Total Body Workout, Zumba, Pilates, Fatburner, BBB en zelfverdediging. Ook op Blijf sporten, het internet en verschillende sociale mediakanalen kan je talloze work-outs en meer inspiratie vinden. Probeer eventueel één of meerdere huisgenoten te motiveren om met je mee te doen; misschien vind je zelfs wel iets wat je met je huisdier kan doen! 

5. Praat met elkaar! 

We zijn nu eenmaal wat we zijn: groepsdieren. Maar dat we nu net het omgekeerde moeten doen, hoeft ons niet tegen te houden om contact te houden met elkaar. Door de huidige technologie kan je uit eindeloos veel opties kiezen om dat te doen. Je hebt het misschien al zien voorbijkomen op sociale media, maar videochatten is een ideale manier om je vrienden nog eens te zien. Spreek met je vrienden een uur af en go! Virtueel samen eten, een caféavondje, synchroon series kijken via Netflix Party of samen dezelfde work-out doen: het kan allemaal! Doordat het leven nu wat trager gaat, kan je ook wat meer tijd nemen voor je familie. Bel eens (wat vaker) met je grootouders, tantes of nonkels, neven of nichten. Of neem nog eens contact op met die vriend of vriendin waarmee je al lang nog eens wou bijpraten. Heb je tijdens deze soms eenzame tijden een babbel nodig? Of zorgen waarvan je niet weet bij wie je ermee terecht kan? Onderstaande hulplijnen bieden een luisterend oor. 

www.tele-onthaal.be

www.awel.be  

6. Ontdek nieuwe interesses.

Met alle bovenstaande tips kan het zijn dat je nog steeds veel tijd over hebt. Tijd die je kan gebruiken om rustig na te denken of om dingen te doen die je al lang wou doen, maar waar je door het drukke studentenleven gewoonweg geen tijd voor hebt gehad. Een nieuwe taal of instrument leren, een boek lezen, je kookkunsten naar een hoger niveau tillen, jezelf een make-over geven, fotoalbums maken, je kamer herinrichten, fotograferen, vrijwilligerswerk, enz. Ik ben bijvoorbeeld begonnen met Spaans te leren via de handige, gratis site Duolingo. Daarnaast ben ik van plan om mijn gitaar terug van onder het stof te halen, en eindelijk ook eens werk te maken van mijn rijbewijs (een schande, ik weet het). Misschien heb ik je nog niet echt geïnspireerd, niets mis mee. Al die extra tijd geeft je ook de kans om wat meer te reflecteren over jezelf. Wie weet vind je daarin wel nieuwe inspiratie. 

Mijn gitaar van onder het stof gehaald!

7. Last but not least: niet panikeren.

Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar er is geen reden tot paniek als je goed geïnformeerd bent. De laatste tijd wordt er precies over niets anders gepraat en wordt er zoveel informatie over COVID-19 op ons losgelaten dat je op de duur niet meer weet wat wel en niet klopt. Die verwarring kan best beangstigend zijn. Probeer je enkel via officiële instanties of  www.info-coronavirus.be te informeren en je niet te veel te baseren op artikels op sociale media. Bovendien hebben verschillende wetenschappelijke databases zoals PubMed of Medline informatie en artikels omtrent het coronavirus gebundeld via een link die je kan vinden op de startpagina. Ook in het recente COVID-19 symposium georganiseerd door het VFSO, werd er door experts dieper ingegaan op de pathologie, epidemiologie en gezondheidsmaatregelen rondom COVID-19. Dezelfde experten beantwoordden nadien een hele reeks vragen in een panelgesprek (de livestream opnieuw bekijken kan je hier doen). Als je bovendien onderstaande voorzorgsmaatregelen in acht neemt, verklein je het risico op besmetting voor jezelf en anderen voor het grootste deel. 

Ik denk dat ik voor ieder van ons kan spreken als ik zeg dat de COVID-19 lockdown iets is waarvan we nooit hadden verwacht ermee geconfronteerd te worden. Het dwingt ons om (tijdelijk) onze manier van leven om te gooien en op andere manieren te zoeken naar verbondenheid. Maar er is ook een positieve kant aan het verhaal: deze situatie heeft gezorgd voor een explosie aan creativiteit en solidariteit. Met dit in gedachten, wil ik jullie nog graag een laatste boodschap meegeven: je bent niet alleen, we gaan er allen samen door. 

Artikel geschreven door Annelies Heylen. Student redactie: Jolien Hendrix. Eindredactie: Miep Demuynck en Dr. Bronwen Martin.