Hoe gevaarlijk is corona voor zwangere vrouwen en hun (ongeboren) kind?

Is corona gevaarlijk voor jou en je baby als je zwanger bent? Eerlijk: het is een vraag waar we nu nog niet het antwoord op weten. Rond COVID-19 zijn nog heel wat onzekerheden, maar ons team voert nu een grootschalig onderzoek uit om erachter te komen of een infectie met COVID-19 tijdens de zwangerschap extra risico’s inhoudt voor moeder en kind.

Met ons team – bestaande uit Pierre Van Damme, Elke Leuridan, Kirsten Maertens en Marjolein Orije – voerden we ook al voor de start van de coronapandemie onderzoek naar de effecten van infecties en vaccinaties op zwangere vrouwen en hun pasgeborenen. Ons onderzoek focuste zich initieel voornamelijk op kinkhoest, maar intussen zijn we uitgebreid naar andere infectieziekten zoals bijvoorbeeld griep en RSV. En sinds een tijdje zit COVID-19 daar dus ook bij. 

Op dit moment zijn er heel weinig gegevens beschikbaar over de effecten van een COVID-19-infectie bij zwangere vrouwen. Bij sommige andere infectieziekten is er een verhoogd risico voor zwangere vrouwen vastgesteld. Bij griep zien we bijvoorbeeld een groter risico op vroeggeboortes na het doormaken van een infectie tijdens de zwangerschap. Voor zika is er dan weer een mogelijk negatief effect op de groei van de hersenen. Zo’n extreme risico’s zijn bij COVID-19 hoogstwaarschijnlijk niet aan de orde, maar het blijft belangrijk dat we alle risico’s grondig onderzoeken.

Elke Leuridan

Daarom hebben we een grootschalige studie opgezet waarbij we zwangere vrouwen elke twee weken bevragen naar COVID-19 gerelateerde symptomen en mogelijke klinische gevolgen van een infectie op de moeder, het ongeboren en het pasgeboren kind. Daarnaast bekijken we ook de aanwezigheid van COVID-19-antistoffen bij moeders en kinderen bij de geboorte om na te gaan of de zwangere vrouw een COVID-19-infectie heeft doorgemaakt tijdens de zwangerschap. De resultaten van het onderzoek beginnen nu langzaam binnen te stromen.

Als blijkt dat zwangere vrouwen en hun baby’s meer risico lopen dan andere groepen, kunnen zij een prioriteitsgroep worden voor preventie, behandeling en vaccinatie.

Kirsten Maertens

Grote bereidheid om mee te werken

We zijn gestart met een basisenquête, waar maar liefst 4000 zwangere vrouwen op reageerden.

Op het einde van de enquête gaven we hen de mogelijkheid om hun gegevens achter te laten, zodat we hen elke twee weken een nieuwe enquête konden toesturen en hen konden oproepen om tijdens de bevalling een bloedstaal af te staan ter controle op de aanwezigheid van antistoffen voor COVID-19. Aan dat deel van het onderzoek nemen nu zo’n 1500 zwangere vrouwen deel.

We zijn erg blij dat er zo’n grote bereidheid is om mee te werken, en merken dat veel zwangere vrouwen het thema ‘corona’ heel serieus nemen. Zo krijgen we geregeld mails binnen van deelneemsters die benieuwd zijn naar de eerste resultaten of die willen weten of ze antistoffen voor het coronavirus in hun bloed hebben.

Kirsten Maertens

Nog tot december 2020

Op dit moment hebben we de basisenquête afgesloten en krijgen de overige zwangere vrouwen elke twee weken een nieuwe enquête toegestuurd, tot acht weken na de bevalling. Deze bevragingen zullen nog tot december 2020 duren. Ondertussen zijn we volop bezig met het analyseren van onze basisenquête.

Voorlopig kunnen we dus nog geen antwoord bieden op de vraag ‘is corona voor jou en je baby gevaarlijk als je zwanger bent?’, maar dankzij de grote medewerking van duizenden zwangere vrouwen en de grondige analyse door ons team, zullen we weldra meer daarover ontdekken.