De afgelopen elf jaar organiseerde het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) steevast de Summer School on Vaccinology for students aan de Universiteit Antwerpen. Dit jaar zou de twaalfde editie plaatsvinden, maar de coronacrisis stak daar een stokje voor. De volgende editie vindt plaats in juli 2021, maar toch leeft de summerschool nog in deze tijden. De internationale groep van alumni past tijdens de coronacrisis haar opgedane kennis toe, zo weten organisatoren Jade Pattyn, Ine Wouters en Pierre Van Damme.
Gevarieerde mix
De Summer School on Vaccinology for students werd opgericht voor (para-)medische studenten. Onder andere de volgende thema’s komen aan bod:
- immuniteit
- het voorkomen van infectieziekten door middel van vaccins
- doeltreffendheid en veiligheid van vaccins
- communiceren over vaccins
- en meer.
Jaarlijks worden vijftig studenten geselecteerd voor deze summerschool. Gedurende acht dagen kunnen zijn hun kennis omtrent vaccinologie en daaraan gerelateerde thema’s zoals veiligheid en communicatie uitbreiden om zo leemtes in hun academisch curriculum op te vullen. Dat is belangrijk, want zorgverleners spelen een sleutelrol bij het verstrekken van informatie over vaccins aan de populatie. De studenten krijgen les van experten uit heel Europa, die hen een gevarieerde mix van hoorcolleges en workshops bieden. Een formule die haar vruchten blijkt af te werpen, want tijdens de coronacrisis passen oud-studenten hun kennis nu volop toe.
De Canadese Mireille Plamondon, bijvoorbeeld, nam twee jaar geleden deel aan de Summer School on Vaccinology, in het kader van haar master vaccinologie in Siena. Dankzij onder andere de kennis die ze opdeed tijdens de summerschool kan ze op veel vlakken helpen met het bestrijden van de coronacrisis in Canada. Op dit moment werkt ze zowel aan het evalueren van potentiële coronavaccins als aan het adviseren van ziekenhuizen.
In een ziekenhuis heb ik meegewerkt aan het opzetten van testunits voor SARS-CoV2 en in een ander ziekenhuis geef ik advies rond beschermend materiaal voor het personeel en het cohorten van patiënten.
Mireille Plamondon
Fake news
Tiko Kuchukhidze volgde de summerschool in 2019. Zij is nu een vijfdejaarsstudent geneeskunde aan de David Tvildiani Medical University in Georgië.
Vaccinologie en infectiologie interesseerden me al sinds de middelbare school. Toen ik de kans had om naar de Summer School on Vaccinology te gaan, heb ik die dan ook gegrepen. Het was een unieke kans om het belang van vaccins te begrijpen in de strijd tegen ziektes.
Tito gebruikt haar achtergrond over infectieziektes om de bevolking te informeren.
Ook bij ons was een tijd geleden de coronapandemie het grootste onderwerp in de media en op sociale netwerken. Hoewel de media hun best doen om waarheidsgetrouwe informatie te verspreiden, hebben we ook hier te maken met de verspreiding van fake news via sociale netwerken. Dat kan voor extra stress en angst bij de bevolking zorgen. Samen met mijn collega’s heb ik daarom een online platform gecreëerd onder leiding van Mamuka Matchaidze, infectioloog aan het John Hopkins Medical Centre. Op dat platform gebruiken we betrouwbare bronnen als de WHO en Pubmed, die we zorgvuldig onderzoeken en vertalen. Op die manier kunnen we de bevolking van Georgië de juiste informatie geven over COVID-19.
Ook interesse om de Summer School on Vaccinology aan de Universiteit Antwerpen bij te wonen? Hou dan zeker de website in het oog, daar vind je alle informatie over de editie 2021.