Studenten houden schoolkinderen actief met digitaal bewegingsprogramma

(Minstens) vijf weken geen school: het vergt een inspanning van iedereen. Niet enkel om op schema te blijven met de lessen, maar zeker ook om in beweging te blijven. Daar hebben bachelorstudenten van de Universiteit Antwerpen iets op bedacht. Deze week lanceren ze ‘Beweeg mee(r)’, een digitaal bewegingsprogramma voor kinderen van de lagere school.

“Nu ook de sport- en spelmomenten op school wegvallen, is het belangrijk dat kinderen blijven bewegen. Met het digitale bewegingsprogramma ‘Beweeg mee(r)’ willen we jonge kinderen aanmoedigen om meer te bewegen. Het programma kadert binnen de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, en heeft als doel kinderen drie tot vijf keer per week bewegingsopdrachten te laten uitvoeren, zoals evenwichtsoefeningen, fiets- en loopopdrachten… of we dagen hen uit zelf opdrachten te verzinnen.”

Dr. Patricia Van de Walle

Bewegen in spelvorm

Vijf scholen engageerden zich voor het programma: VBS Wakkerzeel in Haacht, De Brug in Sint-Job-in-’t-Goor, De Bunt in Ekeren, De Linde in Deurne en De Kleine Wereld in Antwerpen.

“Het welbevinden van onze leerlingen primeert altijd. Kinderen moeten kunnen lopen, springen, bewegen. We willen zeker niet alleen cognitieve taken aanbieden, vandaar dat we graag meewerken aan dit project. Mentale en fysieke gezondheid is in deze tijden erg belangrijk. Bedankt dus voor dit knappe aanbod!”

Griet Rossau, directrice van basisschool De Brug in Sint-Job-in-’t-Goor

“Ik ben heel blij dat we tijdens de coronacrisis een bijdrage kunnen leveren vanuit ons vakgebied. We proberen de opdrachten vooral in spelvorm aan te bieden, dat is veel leuker dan alleen maar bewegen. Binnen het thema ‘leger’ moeten de kinderen bijvoorbeeld zoals soldaten op hun buik onder stoelen kruipen, springen in een vierkant zoals soldaten dat in autobanden doen, maar ook zwaaien met de boekentas en groeten zoals een echte soldaat.”

Inez Clauwens, studente 3de bachelor revalidatiewetenschappen en kinesitherapie

Digitaal & individueel

WhatsApp, Tik Tok, Google Classroom, Smartschool… er zijn voldoende digitale platformen om de kinderen te bereiken. Elke groep studenten kiest in overleg met de school een platform dat best voor hen werkt, en respecteert daarbij uiteraard de privacy van de leerlingen.

“Vanzelfsprekend worden ook de coronamaatregelen van de overheid in acht genomen, en vragen we de kinderen niet om de opdrachten samen met vriendjes of vriendinnetjes te doen. Alle opdrachten zijn individueel uitvoerbaar, met materiaal dat in een normaal huishouden beschikbaar is, en aangepast aan de leeftijd van de kinderen.”

Scholen die zelf aan de slag willen met het programma, kunnen alle informatie vinden op www.uantwerpen.be/beweeg-meer.