🎧 Wouter Dewulf: “Ik verwacht dat fixed-wing drones over vijftien jaar mainstream worden om cargo te vervoeren in Europa.” | Profcast #14

In podcast-reeks ‘Profcast’ laten we elke week een professor van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan het woord. Deze week: Wouter Dewulf.

Wouter Dewulf is gespecialiseerd in luchttransport.

Wouter: “Ik onderzoek alle mogelijke aspecten in luchtvaart. Meer specifiek doe ik onderzoek naar de strategie van luchtvaartmaatschappijen en luchtvracht. Passagiersvluchten horen hier ook bij, aangezien er veel vracht vervoerd wordt op passagiersvliegtuigen. Die twee gaan dus sowieso hand in hand.”

“Ik heb altijd een passie gehad voor ruimtevaart en luchtvaart. Net zoals velen, wilde ik graag piloot worden. Onder invloed van de ouders is dit dan uiteindelijk TEW: bedrijfskunde geworden.”

Wouter heeft onder andere onderzoek gedaan naar vrachtvervoer via drones.

Wouter: “In Sint-Truiden heb je een oude militaire luchthaven. Deze is nog gebouwd door de Duitsers. Deze luchthaven is ondertussen gespecialiseerd in drones. Dit zijn niet de drones die je pizza zou kunnen leveren. Het gaat hier over ‘fixed wing drones’ die er uitzien als een echt vliegtuig, zoals de drones van het Amerikaanse leger. De technologie staat hiervoor op punt, de wetgeving nog niet. Al is die zich wel aan het aanpassen. Vracht zou binnen een aantal jaren vervoerd kunnen worden via deze drones. Over vijftien jaar verwacht ik dat droneport mainstream wordt. ije hebben onderzoek gedaan naar de strategie hierachter.”

Wouter was lid van de denktank vaccinatiedistributie van COVID-19.

Wouter: “Wij riepen al sinds september 2020 op voor een vaccinatiestrategie. Ik hoop dat we met onze suggesties de overheid hebben kunnen helpen. Het is zo dat de vaccinatiegraad stijgt naarmate er meer vaccinatiecentra zijn. Logistiek is het net omgekeerd: je zou het best één centraal vaccinatiecentrum organiseren. Wij hebben het optimum berekend tussen de mobiliteit en de logistieke distributieketen die liefst zo kort mogelijk is. Wij kwamen dan op 60 à 90 vaccinatiecentra. Momenteel zijn er 150, een compromis à la belge.”

Beluister de volledige podcast via Spotify, Apple Podcasts, YouTube of SoundCloud:

Hide comments

Leave a Reply