🎧 Jan Annaert: “Er is maar één free lunch: diversificeren. Investeer dus niet in de aandelen van het bedrijf waar je werkt.” | Profcast #37

In podcast-reeks ‘Profcast’ laten we elke week een professor van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan het woord. Deze week: Jan Annaert.

Professor Jan Annaert geeft les op UAntwerpen en de Antwerp Management School over financiële economie.

Jan: “Portefeuillediversificatie is daarin één van de belangrijkste elementen. Ook mijn onderzoek gaat over hoe je portefeuilles optimaal verdeelt en inschat. Of ik dan zelf ook een top portefeuille heb? Dat durf ik zeker niet beweren. Toen men aan de grondlegger van de portefeuilletheorie vroeg hoe hij zelf zijn geld spreidde, bleek dat hij ook anders dan zijn eigen theorie te werk ging. Op zich is dat niet zo erg. Mensen moeten zich vooral goed realiseren dat diversificatie een belangrijke factor is in alle mogelijke beslissingen onder onzekerheid. Er is maar één free lunch: diversificeren. Om dat te illustreren met een voorbeeld: aandelen kopen van het bedrijf waar je zelf werkt, is een slecht idee.”

Jan Annaert onderzoekt de economische beursgeschiedenis van België.

Jan: “We hebben hier aan de Faculteit het archief van de beurs van Brussel geërfd. We hebben alle beursgenoteerde effecten en informatie over de bedrijven in een databank gestoken. Wereldwijd waren wij de eerste beurs die zo’n rijke geschiedenis kon laten zien in elektronische vorm. Onze zelfontwikkelde software is nadien ook in Parijs gebruikt om daar hun beurs te digitaliseren. Of ik nu nog steeds hele dagen met mijn neus in de mappen van de archiefkelders zit? Enkel wanneer er een fotograaf langskomt.”

We vroegen professor Annaert naar een ultieme beleggingstip voor de luisteraars.

Jan: “Als je wil beleggen in aandelen, je wil er weinig energie insteken en je hebt er weinig kennis over, dan koop je best een tracker op de wereldindex. Dat is een beleggingsfonds dat niets anders doet dan alle aandelen ter wereld in de portefeuille neemt. Allemaal. Historisch gezien geeft dat betere beleggingen op lange termijn dan om het even welke actieve strategie.”

Beluister de volledige podcast via Spotify, Apple Podcasts, DS Podcast-app, YouTube of SoundCloud:

Hide comments

Leave a Reply