🎧 Ine Paeleman: “Ook met weinig geld kan je als ondernemer veel doen. Je kan een bedrijf opstarten vanop je slaapkamer.” | Profcast #44

In podcast-reeks ‘Profcast’ laten we elke week een professor van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan het woord. Deze week: Ine Paeleman.

Professor Ine Paeleman is gespecialiseerd in entrepreneurial finance.

Ine: “Dat is alles wat te maken heeft met de financiering van jonge en groeigerichte bedrijven. Binnen dat vakgebied kijken we naar verschillende aspecten: het vinden van financiering, de waardering van die bedrijven, het opmaken van een financieel plan en het sluiten van contracten. Tijdens één van mijn lessen geef ik elke student 5 euro. Drie uur later moeten ze dan met meer geld terugkomen. Het idee achter die opdracht is om aan te tonen dat je ook met een kleine hoeveelheid geld veel kan doen. Je moet als ondernemer niet altijd onmiddellijk naar een bank of ondernemer gaan.”

Professor Paeleman geeft ook enkele tips voor startende ondernemers in de podcast.

Ine: “Een eerste tip is om je noden aan externe financiering zo laag mogelijk te houden. Een lening moet je terugbetalen met interest. Investeerders geven enkel geld in ruil voor aandelen, voor een deeltje van je bedrijf. Externe financiering kost bijna altijd geld. Daar denken ondernemers soms niet genoeg over na. Huur in het begin machines in plaats van ze te kopen, ga op zoek naar subsidies, en huur niet onmiddellijk een kantoorruimte, maar start desnoods op je slaapkamper. “

In veel projecten van Ine Paeleman vormen slack resources een belangrijk onderzoekstopic.

Ine: “Slack resources zijn de extra middelen die een bedrijf ter beschikking heeft en die niet nodig zijn voor de dagdagelijkse operaties. Ik ben geïnteresseerd in het continuüm, met ‘slack’ aan de ene kant en tekorten aan resources aan de andere kant. Niet enkel financiële middelen, maar ook werknemers kunnen als slack beschouwd worden. Slack kan een buffer zijn in onzekere tijden of om te innoveren. Het geeft ruimte om projecten uit te testen, maar veel slack zorgt er ook voor dat je minder efficiënt werkt.”

Beluister de volledige podcast via Spotify, Apple Podcasts, DS Podcast-app, YouTube of SoundCloud:

Hide comments

Leave a Reply