Veelzijdigheid troef: Kirsten Roggeman

In onze reeks over alumni Toegepaste Taalkunde / Vertalers / Tolken zoeken we oud-studenten terug op. Hoe zag hun parcours er na hun studies uit? Welke job oefenen ze nu uit? Wat namen ze mee uit hun opleiding? In deze blog maken we kennis met Kirsten Roggeman.

Het landen van een eerste job

Kirstens zoektocht naar werk verliep in eerste instantie minder vlot dan ze hoopte: “Ik solliciteerde in augustus en september, vlak na mijn afstuderen, bij verschillende bedrijven, maar kreeg weinig antwoord op mails. Half oktober ben ik dan toch kunnen beginnen bij Euronav, een beursgenoteerd bedrijf gelegen in Antwerpen Zuid. Mijn hoofdtaken zijn voornamelijk het beheer van sociale mediakanalen, website, interne communicatie, maar ik help ook met het schrijven en publiceren van persberichten, het schrijven en vertalen van het jaarverslag en de organisatie van bedrijfsevenementen. Een veelzijdige job dus!”

Kirsten heeft nog dagelijks profijt van haar opleiding: “Er zijn verschillende vaardigheden die ik regelmatig toepas, zoals teksten vertalen, tekstcreatie en -inzicht, presentatie- en notitietechnieken die ik leerde in de master Tolken, maar ook communicatiestrategieën toepassen, omgaan met AI, schrijven van interessante en attractieve teksten, contentcreatie, branding en beursgerelateerde zaken, die ik leerde tijdens de master Meertalige Professionele Communicatie.”

Kirsten Roggeman

Een trotse tolk én MPC-er!

Met veel plezier kijkt Kirsten terug naar haar opleiding Tolken: “Ik heb ongelofelijk veel geleerd, en de kleine groepen van studenten maakten de lessen echt productief. Ook het contact met de proffen was erg nauw. Ik had nooit verwacht dat ik op zo’n korte tijd zo’n moeilijke vaardigheid kon leren. Luisteren, schrijven en spreken tegelijkertijd was op het begin echt een uitdaging, maar aan het einde van het jaar zelfs een automatisme. Voor sociaal tolken moesten we een eindproef afleggen, en ik ben enorm trots dat ik samen met mijn medestudent van Spaans geslaagd ben voor deze proef. We hebben elkaar door het jaar gesteund, samen heel veel uren geoefend en dat schept een band!”

Ook aan haar opleiding Meertalige Professionele Communicatie heeft ze veel goede herinneringen: “Van een aantal alumni had ik het advies gekregen om het jaar op te splitsen, omdat het een pittige master is. Ook proffen gaven aan dat je naast MPC geen tijd zou hebben voor engagementen. Ik was tijdens mijn MPC-jaar vice-voorzitter van Unifac, en heb dit jaar op beide vlakken tot een goed einde gebracht. Unifac werd overgedragen aan de nieuwe generatie, en ik studeerde af in de richting MPC mét onderscheiding. Ik heb hier hard voor moeten werken, maar ben zo trots dat het is gelukt!”

Vergeet niet te genieten

Als er één ding is dat Kirsten graag geweten had voor ze aan de opleiding begon, dan is het wel dat je niet té veel druk op jezelf moet leggen en je ook moet durven genieten van je studentenjaren: “Ik had soms moeite met los te laten dat mijn punten niet altijd zo hoog waren als ik wou, maar ik deed wel enorm veel naast mijn studies, en dat maakte de ervaring des te leuker. Aan een beginnende student zou ik dus zeker willen meegeven dat het belangrijk is om naar de les te gaan en actief bezig te zijn met je talen, maar dat er daarnaast zeker voldoende tijd is om leuke dingen te doen (zoals studentenvereniging, studentenvertegenwoordiger, …). Maak iets van je studententijd, ontspan, heb plezier, want voor je het weet, is die tijd alweer voorbij.”


Meer weten over de opleiding Toegepaste Taalkunde? Ontdek het hier! Of MPC?