“De effectieve gebruikers moesten hun zegje kunnen doen over de ontwerpen.” Veronique Rega van het departement Bibliotheek & Archief vertelt hoe de renovatie van de bib op Campus Groenenborger een samenwerking was met studenten. Het project toont hoe studenten volwaardige co-creërende partners kunnen zijn bij UAntwerpen – een belangrijke krachtlijn voor de universiteit.
Veronique, in 2020 was de vernieuwde bibliotheek op Campus Groenenborger af, in 2022 werd ze ook officieel geopend. Waarom was ze aan vernieuwing toe?
De bibliotheek was al een hele tijd te klein en ook echt gedateerd. Het meubilair was oud en versleten, de ramen sloten niet meer goed en het tochtte overal. In 2013 werden de hogescholen bij UAntwerpen geïntegreerd, waardoor er op Campus Groenenborger duizend ingenieursstudenten bijkwamen, dus werd de nood nog hoger. In 2015 zijn we aan het project begonnen.
Wat is er nu anders?
Allereerst is de oppervlakte van 600 vierkante meter naar 1088 vierkante meter gegaan. Maar een bibliotheek wordt nu ook op een andere manier gebruikt dan pakweg twintig jaar geleden. Er was nood aan verschillende soorten ruimtes: enerzijds stille werkplekken, maar ook groepswerkplekken en een biblab, met 3D-printers en laserprinters. Zou dit allemaal wel in die 1088 vierkante meter passen? Met die vraag stapten we naar Michel Corthouts, op dat moment het opleidingshoofd van de opleiding Interieurarchitectuur. Tot onze grote vreugde zag de opleiding ons als een goede casus voor de bachelorproef van de derdejaars.
Hoe zijn de studenten aan het ontwerpen geslagen?
In totaal kozen maar liefst 32 studenten de inrichting van onze bibliotheek als eindproject. En wij zetelden vanuit de bibliotheek mee in de jury. We vonden het ook belangrijk dat de studenten Ingenieurswetenschappen en Wetenschappen, de effectieve gebruikers van de bibliotheek, hun zegje konden doen over de ontwerpen. Daarop hebben we de acht beste ontwerpen tentoongesteld in de bib en aan de gebruikers gevraagd om hun stem uit te brengen op het beste ontwerp of het beste idee in een ontwerp. Maar liefst 175 studenten hebben gestemd.
Wat vonden de studenten belangrijk? Welke dingen kwamen het meest naar voren?
Het werd duidelijk dat de studenten een modulaire, flexibele en multifunctionele bibliotheek wilden, met plaats om te studeren en samen te werken, maar ook met plaats om maatwerk uit te voeren. Werkplekken aan de ramen en variabele zitmogelijkheden bleken een must. De inrichting moest fris, modern, levendig en open zijn en ook natuurlijke materialen en een levende interieurbeplanting stonden hoog op de agenda. Al deze bevindingen gaven we mee aan PUURarchitecten uit Mechelen, het architectenbureau dat het definitieve ontwerp realiseerde.
De renovatie van de bibliotheek van Campus Drie Eiken staat ook op jullie wenslijst. Wat nemen jullie mee uit jullie samenwerking met studenten?
Eigenlijk willen we nog sneller aan de slag met de input van studenten. Michelle Bylemans van de faculteit Ontwerpenwetenschappen schreef een doctoraat over user-fit design. Onder haar begeleiding en die van haar collega’s willen we met gebruikers van de bibliotheek op Campus Drie Eiken aan de slag om het ruimtelijk ontwerp zo goed mogelijk af te stemmen op hun behoeften.
Wat zou je andere personeelsleden aanraden die ook studenten in een proces willen betrekken?
Begin tijdig aan een traject met studenten, want hun bachelor- of masterproef is ingepland op het einde van een academiejaar: een samenwerking past er dus niet zomaar op een ander moment tussen. Denk er ook tijdig over na welke expertise van studenten voor welk deel van je project je zou kunnen gebruiken, want samenwerken zorgt ervoor dat het eindresultaat door iedereen wordt gedragen.
De krachtlijnen zijn een aanzet van het beleid. Nu ben jij aan zet om ze om te zetten in de praktijk. Ontdek waar UAntwerpen nog voor staat.