Personeelsvereniging: netwerken en verbinden

Van workshops of een synagogebezoek tot een sportieve fietstocht of een partijtje paintball: de personeelsvereniging timmert meer dan ooit aan een breed aanbod voor jong en iets ouder. Zin om zelf iets te organiseren of lid te worden van het bestuur? Dan is dit het geknipte moment.

Samen de koersfiets op, flink wat kilometers afmalen en tussendoor een verfrissende tussenstop op een terras: meer heb je niet nodig om een leuke tijd te hebben onder collega’s. Alexander Van den Eynden, actief op de afdeling Marketing en Communicatie en laatst bijgekomen bestuurslid van de personeelsvereniging, stelt tevreden vast dat de maandelijkse “Zondagfietser” loopt als een trein. “Met dat soort activiteiten willen we proberen ook de grote groep van onze actieve personeelsleden te bereiken”, zegt Alexander.

De personeelsvereniging zag het levenslicht in 2004, bij de fusie van de Universiteit Antwerpen. De doelgroep waren en zijn alle personeelsleden en oud-personeelsleden van de diverse campussen, met als hoofddoel verbinding tot stand te brengen. “De kiemen waren destijds al gelegd via de personeelskringen van het toenmalige RUCA en UFSIA. Via onze activiteiten kunnen personeelsleden elkaar over de campussites en gelederen heen ontmoeten”, zegt medevoorzitter Daniëlle Verbueken, medewerker van het Departement Bibliotheek.

Contact houden en netwerken

“Gepensioneerden nemen deel om het contact met oud-collega’s en de universiteit te behouden, terwijl de nog actieve personeelsleden eerder afkomen op activiteiten waar ze specifiek interesse voor hebben”, horen we van medevoorzitter Reinhilde Tulkens, officemanager binnen de Faculteit Rechten. Voor die laatste groep zijn de activiteiten ook een ideale manier om te netwerken. Engelstalige collega’s betrekken is om praktische redenen niet altijd evident, al willen ze daar absoluut meer aandacht aan besteden.

De werking wordt gedragen door een achttiental leden. Naast voorzitters Reinhilde en Daniëlle gaat het onder anderen om penningmeester professor Norbert Hancke en secretaris Christine Rigouts. Alexander neemt de communicatie op zich. Zo stak hij de maandelijkse nieuwsbrief in een nieuw jasje. Daarnaast is er informatie te vinden op de website, die Reinhilde up-to-date houdt, en op de Facebookpagina.

Michael Van Peel

Een blik op de agenda onthult een groot aanbod aan culturele, sportieve en culinaire activiteiten. Naast de grote klassiekers, de jaarlijkse quiz, het Sinterklaasfeest en de kerstmarkt, kan je bijvoorbeeld intekenen op een rondleiding in domein Vordenstein, een workshop rond vlierbloesem en een optreden van Michael Van Peel. De activiteiten vinden meestal ’s avonds of in het weekend plaats, maar soms ook op een weekdag. Voorlopig worden ze nog vooral in Antwerpen en grote omgeving georganiseerd, maar nu carpoolen en busreizen weer mogelijk worden, kan het binnenkort opnieuw wat verder. De vereniging gaat elk jaar ook op weekend, vorig jaar naar Metz.

“Doe gerust een suggestie voor een activiteit, ook als je zelf geen tijd hebt om er je schouders onder te zetten. Dan gaan wij ermee aan de slag.”

Reinhilde Tulkens

Corona trok de voorbije twee jaar een lelijke streep door de rekening. Meer dan de occasionele webinar was er lange tijd niet mogelijk. Reinhilde: “Dat was een oplossing, maar is natuurlijk niet wat wij als personeelsvereniging willen doen. Wij willen mensen samenbrengen. Het was dan ook een opluchting toen we mondjesmaat weer echt dingen konden doen, al was het dan met mondmasker en in kleine groepjes. Toch merkten we ook dat iedereen even zijn adem moest terugvinden, zowel de bestuursleden als onze vertrouwde deelnemers. De coronaperiode heeft van iedereen veel gevraagd.”

Alexander merkt dat vooral nieuwe medewerkers nood hebben aan verbinding. “Door het verplichte thuiswerken hebben velen amper de kans gehad om hun collega’s te leren kennen of te netwerken. Daar proberen wij een antwoord op te bieden.”

Vers bloed gezocht

Nu het leven op de campus weer in zijn normale plooi valt, willen ze dan ook een warme oproep doen, in de eerste plaats naar de actieve personeelsleden toe. “Doe eens mee aan een activiteit. Of, voor wie zich geroepen voelt, aarzel niet om zelf iets te organiseren of zelfs mee in het bestuur te stappen. We hebben verjonging nodig”, zegt Alexander. Ook ideeën zijn altijd welkom, voegt Reinhilde eraan toe. “Doe gerust een suggestie voor een activiteit, ook als je zelf geen tijd hebt om er je schouders onder te zetten. Dan gaan wij ermee aan de slag.”

Ze hopen het bestuur te verjongen om de toekomst te verzekeren en het aanbod voor de jongere personeelsleden te kunnen uitbreiden. Denk maar aan sportieve of kindvriendelijke activiteiten. Maar vers bloed aantrekken blijkt niet gemakkelijk. Een gebrek aan tijd? “We vergaderen een tiental keer per jaar”, geeft Daniëlle mee. “En we zoeken ook versterking voor ons Sinterklaasteam, dat maar een drietal keer per jaar samenkomt. Ben je geïnteresseerd, aarzel dan vooral niet om te springen.”


Wil je meer weten over de personeelsvereniging? Neem dan een kijkje op de website.