Zeg niet zomaar bibliotheek tegen de bibliotheek op Campus Groenenborger. Uiteraard vind je hier ook alles wat je in een bib mag verwachten: boeken, stille studiezones, pc’s, groepswerkplekken … Maar er is meer. Wat denk je van 3D-printen, laser- of vinylsnijden? Het kan allemaal in BibLab, een klein maaklabo.
De bibliotheek op Campus Groenenborger kreeg ruim een jaar geleden een totale make-over. Ze werd grondig gerenoveerd en uitgebreid tot een moderne, dynamische bibliotheek met ruimte voor studie, samenwerking en co-creatie.
Die renovatie was dringend nodig, vertelt Jennifer Van den Avijle, diensthoofd lezersdiensten voor de bibliotheken van Campus Groenenborger en Drie Eiken. “De bibliotheek op Campus Groenenborger voldeed absoluut niet meer aan de vereisten van een moderne, state-of-the-art bibliotheek.”
“De infrastructuur was door en door versleten: ramen konden niet meer open of dicht, het meubilair was oud en versleten, er waren onvoldoende stopcontacten voor laptops en computers en de vloerbekleding vertoonde overal sporen van decennialange slijtage. Met de jaren groeide ook de studentenpopulatie waardoor er een grotere vraag was naar groepswerkplekken en een betere scheiding daarvan met de stille zones.”
Van die verbouwingen maakte UAntwerpen meteen gebruik om nog een stapje verder te gaan en een makerspace te integreren. Veronique Rega, domeincoördinator-diensthoofd van de Universiteitsbibliotheek, haalde hiervoor inspiratie tijdens een studiereis in Denemarken. In het Magazine Universiteit Antwerpen 37 vertelt ze je hoe BibLab tot stand kwam.
Ondertussen zijn we ongeveer een jaar verder en vinden zowel studenten als docenten vlot hun weg naar BibLab. “Tijdens het academiejaar zijn er piekmomenten waarop beide 3D-printers een hele dag gereserveerd zijn en printen”, aldus Jennifer Van den Avijle. “Studenten en docenten komen naar ons voor persoonlijke projecten, lesopdrachten of om zelf materiaal te ontwerpen, printen of snijden in het kader van hun onderzoek.”
“Nooit gedacht dat ik zou 3D-printen en lasersnijden”
Ook voor de bibliotheekmedewerkers was de integratie van BibLab een hele verandering. “Toen ik hier zo’n dertien à veertien jaar geleden startte, was er geen sprake van 3D-printen of lasersnijden”, vertelt Bram Renders. “Maar er is een hele lange planningsfase voorafgegaan aan de renovatie van de bibliotheek en het ontstaan van BibLab. Ik heb dus voldoende tijd gehad om te wennen aan het idee”, lacht hij.
Een specifieke bijscholing hebben Bram en zijn collega’s niet gevolgd om al die nieuwe toestellen te leren kennen. “We hebben vooral veel zelf ontdekt. Toen het idee van de makerspace concreter werd, zijn we gaan kijken naar plekken waar ze al zo’n makerspace hadden. Daar zijn we gaan stelen met onze ogen, gaan kijken hoe ze dat organiseren, wat ze aanbieden, hoe ze studenten begeleiden, en daar hebben we dan onze eigen methode uit gedestilleerd.”
“Wanneer alles hier geïnstalleerd was, hebben we drie dagen lang de mensen van FabLab Factory uitgenodigd, dat is een bedrijfje gespecialiseerd in makerspaces voor onderwijs. Zij gaven ons enkele basisopleidingen in 3D-printen en -tekenen, lasers- en vinylsnijden en micro:bit. Nadien hebben we de toestellen al doende leren kennen en uiteraard een veiligheidsplan uitgewerkt samen met de Preventiedienst”, vervolgt Bram. Hij en zijn collega’s leren ook nog dagelijks bij van de studenten en docenten die meer ervaring hebben met dit soort apparatuur.
Voor iedereen
BibLab is toegankelijk voor íedereen binnen UAntwerpen: alle studenten en alle medewerkers van eender welke faculteit of departement kunnen op een laagdrempelige manier kennis maken met deze nieuwe technologieën. Zo faciliteren we ontmoetingen tussen studenten en medewerkers met een verschillende achtergrond.
Wie voor het eerst gebruik maakt van BibLab, moet wel een korte initiatie volgen. Nadien ben je vrij om de toestellen te gebruiken. Naast de algemene introductie en specifieke initiaties organiseert de bibliotheek ook drie à vier workshops per semester waarin ze je op weg helpt met ontwerpen, 3D-printen, laser- of vinylsnijden.
Wie weet welke ontdekkingen deze makerspace nog allemaal zal voortbrengen.
Meer informatie over de werking van BibLab kan je terugvinden op de bibliotheekwebsite.
Wil je meer weten over het ontstaan van makerspaces in het algemeen en hun toenemende impact? Lees dan het volledige dossier dat we hierover brachten in het Magazine Universiteit Antwerpen.