De pluim – Sarah Rohaert

In de rubriek ‘De pluim’ zet een medewerker telkens een collega in de bloemetjes. Deze keer geeft Devanshi Saxena (Faculteit Rechten) de pluim door aan Sarah Rohaert (Faculteit Ontwerpwetenschappen).

Ik ontmoette Sarah toen ik in 2015 naar Antwerpen kwam na twee weken summer school in Leuven. Sarah vertegenwoordigde USOS bij het verwelkomen van een groep van vijf Indiase studenten in Antwerpen. Ik herinner me dat we onder de indruk waren van haar vriendelijke gastvrijheid en haar enthousiasme over onze deelname. In de loop der jaren heb ik Sarah met evenveel empathie en enthousiasme haar werk met USOS zien uitvoeren om buitenlandse studenten welkom te doen voelen en hen op te nemen in hun verschillende projecten.

Op dit moment werkt Sarah als onderzoeker en gastprofessor in de opleiding productontwikkeling aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen. Elke keer als ik haar hoor praten over haar werk met de studenten, zie ik de oprechte waardering die ze heeft voor haar rol als opvoeder en het geluk dat ze heeft bij het zien van haar studenten. De laatste keer dat ik Sarah ontmoette, was tijdens de India-editie van de USOS Sustainable Fair on Fair Fashion, een tentoonstelling ontworpen door de studenten van het European Project Semester. Sarah was trots op het werk van de studenten die een interactief enquêtebord maakten dat diende als educatief instrument voor het creëren van bewustzijn over de werkelijke kosten van de mode.

Collega’s zoals Sarah maken me erg optimistisch over het potentieel van onze universiteit om nuttige studiebeurzen te genereren en studenten voor te bereiden om creatief en constructief te denken over de verschillende problemen waar we als samenleving mee te maken hebben. Ik ben altijd geïnspireerd door de creatieve aanpak die ze in haar werk en in haar persoonlijke projecten steekt, en die complexe vraagstukken begrijpelijker maken voor haar publiek. Haar onderzoek en onderwijs op het gebied van duurzaamheid en haar oriëntatie op sociale rechtvaardigheid is lovenswaardig. Die eigenschappen maken van haar een ideale laureate van de pluim.