De pluim – Sarah Lebeer

In de rubriek ‘De pluim’ zet een medewerker telkens een collega in de bloemetjes. Deze keer geeft Caroline Masquillier (Departementen Sociologie en Huisartsengeneeskunde) de pluim door aan Sarah Lebeer (Departement Bio-ingenieurswetenschappen).

Dag Sarah

Met enorm veel plezier geef ik ‘De pluim’ aan jou.

Enkele jaren geleden leerden we elkaar kennen toen ik het wetenschapscommunicatiemagazine Fieldnotes maakte, gepubliceerd als bijlage bij De Standaard. Een creatief magazine dat het boeiende Citizen Science-onderzoek aan onze universiteit in woord en beeld bracht. Jouw “Ferme Pekes” mochten hier zeker niet ontbreken. Je gaf de lezer niet alleen inzicht in je wetenschappelijk werk, maar ook een recept om thuis zelf met gefermenteerd wortelsap aan de slag te gaan.

Op het einde van het artikel verwezen we alvast kort naar je Isala-project dat toen in de steigers stond.  Tijdens dat project hebben we elkaar wat vaker ontmoet en kon ik meer leren over je baanbrekend onderzoek. Niet alleen qua onderzoek en wetenschapscommunicatie, maar ook qua aanpak verleggen jij en je team grenzen. Naast het enthousiasmeren en betrekken van duizenden vrouwen bij jullie onderzoek, doorbreken jullie ook taboes. Ik vind het keer op keer inspirerend en hartverwarmend om te zien hoe jij bruggen bouwt tussen verschillende faculteiten, tussen verschillende disciplines. Samen met jouw team, bevorder je echte samenwerkingsverbanden binnen onze universiteit, wat vandaag, naar mijn aanvoelen, te weinig het geval is. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet alleen op professioneel, maar zeker ook op persoonlijk vlak een ware verrijking is. Daar draag jij een belangrijk steentje aan bij!

Dank je wel, Sarah, om een voorbeeld te zijn voor ons allen, hoe we buiten de muren van onze universiteit mensen kunnen betrekken in baanbrekend onderzoek. Hoe we buiten de muren van onze eigen onderzoeksgroep, departement en faculteit kunnen samenwerken.  

Warme groeten
Caroline