De pluim – Edith Piqueray

In de rubriek ‘De pluim’ zet een medewerker telkens een collega in de bloemetjes. Deze keer geeft Michel Corthaut (Departement Interieurarchitectuur) de pluim door aan Edith Piqueray (Team Diversiteit).

Dag Edith

Je mag gerust verrast zijn, de momenten dat we elkaar hebben ontmoet kan ik op één hand tellen, maar deze pluim voor jou is absoluut terecht.

Ik ken je vooral als het boegbeeld van het ondersteunend platform Mentoraat Plus en, hieraan verbonden, de bron van vele e-mails met uitnodigingen voor facultaire en interfacultaire overlegmomenten, verdiepings- en infosessies, opvolgingsmomenten, suggesties voor verbetering, strategieën voor doorverwijzing enz … Ik geef toe dat ikzelf als mentor niet altijd de beste leerling was om dit alles mooi en adequaat op te volgen, meer dan eens heb ik me laten verontschuldigen.

Wel Edith, op dit moment vind ik dan toch even tijd en neem graag de gelegenheid te baat om jou, je team en dit waardevolle initiatief te promoten, noem het maar een bewust compenseren van afwezigheid en verwaarlozing …

Toen in 2018-19 het Mentoraat Plus volledig werd uitgerold over alle faculteiten van UAntwerpen was ik graag kandidaat-mentor. Jouw inspirerende infosessies en deskundige betrokkenheid maakten me enthousiast. Dat ben ik nog steeds. Aan alle collega’s met onderwijsopdracht adviseer ik graag het mentorschap van één of meerdere leerbedreigde generatiestudenten in jullie opleidingen. Je coacht en motiveert studenten proactief en volgt hun leertraject van zeer nabij op. Voor hen ben je een laagdrempelig aanspreekpunt die de onzekere overgang van middelbaar naar hoger onderwijs kan begeleiden. Vooral generatiestudenten uit kansengroepen hebben nood aan aanspreekpunten, voor hen is het zich nestelen in een universitaire leeromgeving geen evidentie. Als mentor en coach heb ik mogen ervaren wat je kan betekenen voor studenten. Sommige van hen heb ik zelfzeker zien opgroeien in opeenvolgende studietrajecten.

Samen met je Team Diversiteit stuur je het Mentoraat Plus centraal aan vanuit het Departement Universiteit & Samenleving, zoals gezegd met verve! Jullie leveren fraai maatwerk af dat piekfijn wordt beheerd, van selecties, uitnodigingen en eerste kennismakingsgesprekken met studenten tot mentorcontacten, opvolging van goal-settings, individuele voortgangsgesprekken en doorverwijzingen.

Ook op facultair niveau word je als mentor ondersteund. Hier grijp ik graag de kans om collega Sabine De Clercq, onze medewerker van het team Gelijke Kansen en Diversiteit aan onze faculteit super te bedanken voor haar onbegrensd studentenengagement en de fijne momenten van samenwerking!

Edith, deze doorzichtige reclamepoging voor het Mentoraat Plus is vooral bedoeld om jouw werk en gedrevenheid, veelal achter de schermen, onder de aandacht te brengen. Het is tevens een stil verzoek om dit samen met je team en facultaire collega’s op inspirerende manier verder te zetten. Ik wens je hierbij ongelooflijk veel succes voor de toekomst en hoop dat je dit mag verwezenlijken met, samen met een uitgebreid legioen van inspirerende mentoren. Onze studenten zullen hier goed bij varen!

Ps: Wegens het opnemen van een vervroegd pensioen wil ik me graag verontschuldigen voor de volgende overlegvergaderingen van het Mentoraat Plus.