De pluim – Devanshi Saxena

In de rubriek ‘De pluim’ zet een medewerker telkens een collega in de bloemetjes. Deze maand geeft Janus Verrelst (USOS) de pluim door aan Devanshi Saxena (FRECH).

Ik leerde Devanshi kennen tijdens haar deelname aan een summer school over Recht & Ontwikkeling in België. Ze studeerde toen aan de National Law University in Delhi. De samenwerking tussen deze universiteit en UAntwerpen maakte haar deelname aan de summer school mogelijk.

België moet haar bevallen hebben, want niet veel later startte ze de masteropleiding Internationaal en Europees Recht aan de Universiteit Gent. Van het een kwam het ander en na enkele opdrachten aan de Faculteit Rechten van UAntwerpen is ze momenteel assistent aan die faculteit, een functie die ze combineert met het schrijven van een doctoraat over intellectueel eigendomsrecht. Vorig jaar maakte ze de cirkel rond door een groep Antwerpse Rechtenstudenten te begeleiden tijdens hun juridische stage in India, waar ook de National Law University bij betrokken was. Tijdens de stage toonde Devanshi zich als een ideale brugpersoon tussen de twee culturen.

Wanneer ik Devanshi ontmoet, is ze steeds opgewekt en oprecht geïnteresseerd. Zo vraagt ze me telkens weer hoe het met mij en mijn familie gaat. Ze staat altijd klaar om collega’s bij te staan, en aarzelt niet om mee te zoeken naar constructieve oplossingen. Ze kan haar standpunten op een gefundeerde, welbespraakte en genuanceerde manier brengen, of het nu in het Engels of in het Nederlands is. Ze is gedreven door rechtvaardigheid en valt op met haar inzet voor een meer duurzame en inclusieve universiteit. Wie Devanshi ontmoet, begrijpt dat een universiteit zich internationaal moet oriënteren, maar lokaal moet ageren.

De vorige laureaten van de pluim vind je terug in het Pintra Magazine-archief.