Easy less waste swaps

In dit artikel bespreekt Green Officer Jana een aantal van haar favoriete ‘less waste swaps’: duurzame initiatieven die alledaagse voorwerpen kunnen vervangen!

De afgelopen jaren heb ik heel veel zero-waste swaps ontdekt. In dit artikel bespreek ik er enkele die makkelijk, goedkoop en praktisch zijn. Al deze voorbeelden zijn toepasbaar in het studentenleven en komen op lange termijn zelfs goedkoper uit. Ik zal me vooral focussen op twee grote aspecten die voor iedereen van toepassing zijn, namelijk verzorgingsproducten en boodschappen.

Voor ik écht begin, zijn hier nog even enkele supergemakkelijke swaps die bijna voor zichzelf spreken:

  • een herbruikbare drinkfles/thermos
  • herbruikbare zakken
  • herbruikbare rietjes
  • Eigen bestek en servetten gebruiken bij take-away  

Verzorgingsproducten

Verzorgingsproducten kunnen een grote hoop afval achterlaten. Ik denk dan aan de verpakkingen, maar ook  aan het proces voor het maken van de producten zelf.

Eén van de makkelijkste swaps die ik heb gemaakt, is het gebruik van blokken zeep in de plaats van plastieken bussen. Het is heel leuk om zulke zeepblokken te gaan kopen omdat ze in allerlei verschillende geuren, kleuren en vormen komen.. Ik koop mijn blokken zeep vooral in Lush en Robuust. In deze winkels kan je ook nog veel meer zero-waste producten vinden dus het is zeker een aanrader om hier nog eens rond te kijken. Deze winkels letten zelf op de ingrediënten en de manier waarop deze producten gemaakt worden zodat jij hier zelf geen onderzoek meer rond moet doen. Zo wordt er bij Lush bijvoorbeeld niet getest op dieren.  

Een safety razor is een éénmalige investering die zichzelf dubbel en dik terug verdient. Het is een handig en duurzaam initiatief voor een scheermesje. In het begin ziet het er misschien wat eng uit, maar na een paar keer gebruiken ben je het zo gewoon. Af en toe moet je de mesjes vervangen, maar deze kosten slechts een paar cent en verder kan je er jaren mee doen. Je kan een safety razor kopen in tal van winkels zoals bijvoorbeeld Robuust.

Een minder voor de hand liggende maar daarom niet minder makkelijke swap is het gebruik van wasnoten. Dit zijn kleine, bruine bolletjes die je in je wasmachine bij je kleren kan doen. In het bakje wasverzachter kan je dan nog wat geurtjes bij doen en voor de rest doen ze exact hetzelfde werk als gewoon wasmiddel. Het leuke aan deze swap is dat dit product 100% natuurlijk is en dat er dus geen chemicaliën in jouw wasmachine, kleren en riool terechtkomen. Na enkele wasbeurten kan je de noten gewoon bij het GFT gooien, wat deze swap eens zo milieuvriendelijk maakt. Wasnoten zijn onder andere te vinden in Oxfam-winkels.   

Boodschappen doen

Heel vaak kan je afval gewoon vermijden door dingen niet te doen, maar iedereen moet eten en dus ook boodschappen doen. Ik ga zelf graag naar de markt om boodschappen te doen. Het grote voordeel van de markt is dat veel dingen nog niet verpakt zijn en je dus makkelijk je eigen zakken kunt meenemen. Zelf gebruik ik groentenzakjes en totebags om alles makkelijk mee te nemen. Ik hergebruik ook eierendozen zodat ik deze niet altijd opnieuw moet meenemen.

Daarnaast zijn er ook nog zero waste shops zoals bijvoorbeeld The Barn Bio Market. Hier kan je veel producten in bulk kopen en je eigen potjes gebruiken. Een extra tip voor deze swap is om gebruik te maken van de dingen die je al hebt. Denk aan take-away potjes, glazen potten, of Tupperware. Hou er wel zeker rekening mee dat deze zero waste winkels niet zo dicht gevestigd zijn bij de studentenbuurt. Dit betekent dat je misschien niet elke week zal kunnen gaan en dat je je inkopen dus zal moet inplannen.

Uiteraard ga ik soms wel eens naar de supermarkt omdat bovenstaande swaps niet altijd even goed uitkomen. Als ik dat doe, probeer ik voor de producten te gaan met de minste verpakking. Zo koop ik veel producten in glazen bokalen omdat ik deze kan hergebruiken voor andere dingen. Voor de rest neem ik ook altijd mijn groentenzakjes mee zodat ik in de winkel geen gebruik moet maken van plastieken zakjes.

Daarnaast probeer ik ook zoveel mogelijk seizoensgebonden en lokaal geteelde groenten te kopen. Als je het jezelf makkelijk wil maken kan je altijd voor de groententassen van de UAntwerpen gaan.

Het is belangrijk om te onthouden dat de zero-waste movement niet draait om alles perfect te doen. Iedereen maakt fouten en dit is ook niet voor iedereen even haalbaar. Ik vind het zelf ook vaak moeilijk om volledig zero-waste te leven. Daarom dat ik de term ‘less-waste’ beter vind. Door stil te staan bij de keuzes die je maakt en alle kleine veranderingen die je doet, kan je echter wél een groot effect hebben op de wereld.

Verberg reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *