SAMEN KNOTBOMEN PLANTEN IN DE STRIJD NAAR BIODIVERSITEIT

Van een goede, groene start van het tweede semester gesproken! Als eerste GreenOffice actie van dit semester trokken we het veld in en staken we de handen nog eens uit de mouwen om de diversiteit op Campus Drie Eiken te stimuleren. Na het winnen van de Award voor het meest Biodiverse Bedrijventerrein 2021 werd bevestigd dat de UA zeker en vast op de goede weg is in de Klimaatstrategie omtrent natuurbeheer en biodiversiteit. Maar the sky is the limit natuurlijk en dus kunnen we altijd meer doen! Met dit idee in het achterhoofd leidde een suggestie om de koeienweide van Campus Drie Eiken af te boorden met knotbomen in geen tijd tot een gezellige namiddag bomen planten in de zon.

Hup, poten de grond in!

Samen met enkele studenten en enige ondersteuning van onze groendienst werden zo’n 20tal bomen geplant langs de weiden rond demonstratiestal de Ark. Er bestaan verschillende soorten knotbomen maar in dit geval ging het hoofdzakelijk over knotwilgen en enkele knotelzen. Voor het planten gingen we aan de slag met de ‘poten’ (dikke takken die afgezaagd worden bij een knotactie) van moederbomen uit de regio. Deze poten zullen uiteindelijk uitgroeien tot een kopie van de moederplant waarvan ze afkomstig zijn. Door op deze manier te planten, ‘copy pasten’ we bij wijze van spreken een stukje van de genen-geschiedenis van de knotbomen uit de omgeving naar onze koeienweide. Een mooie manier om het landschapsverhaal van de Antwerpse-Zuidrand door te trekken tot op onze campus.

Door de eigenschap van de knotboom om vanuit een poot uit te groeien tot een volledige nieuw exemplaar, gaat het planten relatief vlot. Bij aanvang is er wel enige verbeelding nodig om het potentieel van de poten te zien. Ze starten namelijk uit als dikke on-gewortelde takken van enkele meters lang, maar met de juiste aanpak groeit een rij takken in enkele jaren uit tot een mooie knotbomenrij. Om de poten de hoogste slaagkans te geven, gaven we onderaan enkele insnijdingen in de bast om de wortelgroei te stimuleren en staken we ze zo’n 70 centimeter diep in de grond zodat ze stevig vast staan om het soms grillige Belgische weer te kunnen trotseren.

Maken van bast insnijdingen

Keuze voor het boomtype

De keuze voor knotbomen was natuurlijk niet zomaar. Deze bomen brengen een enorme hoeveelheid biodiversiteit met zich mee. Dieren en andere planten vinden er voedsel, beschutting en nestgelegenheid. De wilg is een voorjaarsbloeier waardoor de katjes een belangrijke voedselbron zijn voor vele insecten zoals bijen. Deze zijn tegen dan bijna door hun wintervoorraad en kunnen de stuifmeel-boost goed gebruiken. Verder maken veel soorten fauna en flora gebruik van de bescherming die de bomen bieden. De holtes die zich vormen in de oudere exemplaren zijn een ideale nestgelegenheid voor verschillende vogels met enkele bijzondere soorten zoals de ijsvogel en de steenuil als trouwe liefhebbers. Ook andere dieren zoals kleine zoogdieren en amfibieën maken graag gebruik van de vermolmde kieren en gaten, die typisch zijn voor de knotwilg, om zich schuil te houden.

Naast de vele soorten die we hopen aan te trekken zullen ook de dieren van de Ark zelf kunnen genieten van de voordelen die de knotbomen te bieden hebben. De wilgen en elzen zullen in de toekomst tijdens zonnige dagen zorgen voor een koele schaduwplek voor de koeien en lama’s, het snoeihout kan hen gevoederd worden als lekkernij en bijvoeding. De wilgen zijn bijkomend ook een boomsoort die vaak ingezet worden om een drassige bodem op te drogen. Doordat we ze hebben geplant langs de natte zijde van de wei zal dit stuk in de toekomst toegankelijker zijn voor de dieren na een regenachtige periode. Alleen maar voordelen dus.

Bijkomend bij al deze ecologische voordelen is er natuurlijk ook de bonus dat het aanplanten van de bomen resulteerde in een fijne namiddag waar een groep gelijkgezinde mensen zich kei hard heeft gesmeten om samen de campus wat groener te maken. Met modderige schoenen en een zonnetje in het gezicht werd het een top activiteit die zeker voor herhaling vatbaar is. In de naam van het GreenOffice-team dan ook een dikke merci aan iedereen die hielp bij het planten en de voorbereiding ervan!

Groene, helpende handen