Zie quarantaine als een pluspunt

Thibo Verheyen

Ik ben Thibo en ik ben tweedejaars bachelorstudent in de biomedische wetenschappen. Net zoals de meesten van ons zit ik ook vast in mijn kot. Eerst dacht ik: “Oei, wat moet ik nu doen?” De eerste dagen brachten zoals verwacht pure verveling en bingewatchen. Maar na enkele dagen besefte ik dat ik op zoek moest naar een manier om me op een nuttige en productieve manier bezig te houden. 


Nu ben ik erin geslaagd om me achter mijn boeken te zetten, samen met iemand anders waarmee ik in quarantaine zit. Ik moet bekennen dat dit echt vlot verloopt. Wij studeren niet per se samen, maar we zijn beiden wel bezig, en het gevoel bezig te zijn zet me ertoe aan om te studeren. 
Het is stil in huis, en dat is perfect om te studeren. 

Samen studeren.

Bepaal je eigen ritme

Het grote voordeel aan deze quarantaine is dat je zelf je dag kan indelen. Ik slaap bijvoorbeeld graag uit, maar ik heb al vaak met mijn vriend tot laat in de avond of zelfs tot in de nacht lessen bekeken of samenvattingen doorlopen. En ik moet eerlijk toegeven dat de proffen echt wel hun best doen om er het beste van te maken en bereikbaar te blijven. Sommigen geven zelfs beter les via het online platform dan live in de aula. 

Door het ‘vastzitten’ heb ik wel een ander ritme opgebouwd dan anders, maar als je ’vastzit’, maakt dat niet super veel uit, denk ik dan. Meestal sta ik pas op tegen de middag, neem dan mijn ontbijt – of noem het mijn middageten, en bekijk daarna een aflevering van mijn favoriete serie. Als dit gedaan is, is het meestal al 16 uur. Daarna zet ik mij even aan een samenvatting of een les. Als ik hiermee klaar ben, is het voor de meeste mensen tijd voor het avondeten. Maar doordat mijn ritme veranderd is, eet ik later dan gewoonlijk. Ik zie dit niet als een probleem, want ik denk eerlijk gezegd dat je deze quarantaineperiode moet gebruiken om je studie naar je eigen hand te zetten. Hiermee bedoel ik dat je nu de meeste lessen kan bekijken wanneer je wil, en kan studeren hoe en wanneer je wil. Via skype of andere platformen kan je samen studeren met de mensen waarmee je dat anders ook deed. Dus bekijk het niet als een beperking, maar probeer er gewoon het beste van te maken en boots het echte leven zoveel mogelijk na. 

Plezier met vrienden op een andere manier


In het begin van de quarantaine was het een beetje zoeken naar een leuke ontspanning. Samen koken of gewoon überhaupt koken vind ik persoonlijk een hele toffe bezigheid. 

Sinds enkele dagen skype ik ook met al mijn andere vrienden en we lachen ons soms echt kapot! Wij spelen dan verschillende online spellen zoals Rummikub, Pictionary, Skribbl.io,… Echte aanraders om met vrienden te doen! Ik heb ook ontdekt dat je niet per se hoeft te babbelen als je belt. Wij bellen heel vaak verschillende uren na elkaar, maar we zeggen daarom niet de hele tijd iets. Je kan ook bellen om in elkaars aanwezigheid te zijn. Gewoon het gevoel dat je niet alleen zit, doet al deugd. En we kramen nog steeds dezelfde onzin uit!

Skypen met vrienden.

Naast het online bellen ben ik van plan om terug wat sport te gaan doen. Ik heb met een vriendin afgesproken om elke dag te pompen en dit indien mogelijk op te bouwen. Daarnaast overweeg ik om te gaan lopen, maar daar moet ik mezelf nog even van overtuigen. 

Eerlijk toegegeven: ik zag eerst enorm op tegen de quarantaine, maar eens ik mijn ritme gevonden had, kon ik het plaatsen en ben ik me uiteindelijk zelfs beginnen amuseren met vrienden! Gewoon op een andere manier. 

Artikel geschreven door Thibo Verheyen. Studentenredactie: Boa-yin Leung. Eindredactie: Miep Demuynck en Els Crauwels.