Ieder jaar reizen de studenten van de derde bachelor farmaceutische wetenschappen een week naar het buitenland in het kader van de Internationale Inleefdagen. Dit jaar ging de reis naar Kuopio in Finland.
We vroegen aan Sofie Wyckmans, student farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, om haar ervaringen neer te pennen.
“Voor de internationale inleefdagen trokken we dit jaar met een groepje van elf studenten naar Kuopio in Finland. Na een lange vlieg- en treinreis vanuit Brussel via Frankfurt over Helsinki en verder naar Kuopio, kregen we niet veel tijd om te bekomen. We werden meteen verwacht op de University of Eastern Finland (UEF) voor een bezoek aan de universiteitsapotheek. We waren onder de indruk van de efficiëntie en omvang van de apotheek. Ook leerden we over de verschillen tussen het Finse en Belgische onderwijssysteem. In Finland mag je bijvoorbeeld na je bachelor al werken als apotheker, terwijl je in België eerst een masterdiploma moet behalen. Na het bezoek genoten we van een lunch aan de universiteit – voor ons ongewoon vroeg, want de Finnen eten al rond 10u30 à 11u.

Tijd voor het spannendste moment van de reis: onze presentaties. We moesten allemaal een onderzoeksartikel presenteren van een laboratorium aan de Universiteit van Antwerpen. Ik koos voor het laboratorium van medische biochemie van professor Yann Sterckx. Ondanks de zenuwen verliep alles vlot. Iedereen kreeg lovende commentaren over hun presentatievaardigheden en het vlotte Engels. De opluchting was groot, en we vierden het met een etentje in een Italiaans restaurant, gevolgd door een bezoek aan een karaokebar.
De volgende ochtend stonden we al vroeg klaar voor een bezoek aan de ziekenhuisapotheek. Daar ontdekten we dat de apotheek in verbinding staat met de universiteit via een tunnelsysteem. Met stepjes en fietsjes pendelen ze zo tussen de verschillende gebouwen.
Daarna bezochten we Medfiles, een farmaceutisch bedrijf waar we meer leerden over het belang van kwaliteitscontrole (QC) en hun internationale rol. Vervolgens wandelden we naar Finvector, een bedrijf gespecialiseerd in viraal-gebaseerde gentherapie en verder gegroeid uit onderzoek van de UEF. Hier ontmoetten we Michelle, een doctoraatstudente van de Universiteit Antwerpen, die ons enthousiast uitlegde hoe adenovirussen gebruikt worden in behandelingen.

Op onze laatste dag bezochten we opnieuw de universiteit, waar we meer leerden over masterprogramma’s, Erasmus-mogelijkheden en studentenvoorzieningen. In het VR-lab probeerden we een apotheeksimulatie uit – met wisselend succes, want sommigen geraakten niet voorbij de koffiemachine! Na heel wat gelach trok bachelorstudente Bettina met ons naar de Puijo Peak, waarop een toren van 75 m hoog staat, met uitzicht over Kuopio en het Kallavesi meer.
’s Avonds ontmoetten we enkele Finse studenten, en we merkten meteen een bijzondere traditie op: hun gekleurde skibroeken. Elke studierichting heeft een eigen kleur (farmaciestudenten dragen groen), en bij elk feestje kopen ze een inkompatch die ze op hun broek naaien. Dit geeft hun broeken een unieke, gepersonaliseerde look! Voor we het wisten, was het tijd om terug te keren naar België. Onze wekker stond om 4 uur ‘s ochtends en we begonnen opnieuw aan een lange reis.”