Online dating boomt sinds de coronalockdown

De coronacrisis is duidelijk niet voor iedereen nadelig. Sinds de lockdown kent de online datingindustrie ongekende hoogtes. “Mensen blijven in hun kot, en hebben minder kans om potentiële partners te ontmoeten. Bovendien slaat de verveling toe”, verklaart Lara Hallam.

Enkele weken geleden publiceerde Gazet van Antwerpen het artikel ‘Belgen massaal op zoek naar quarantainelief’ waarin online datingcijfers uit de doeken werden gedaan. Zowel Parship als Tinder merkten een sterke toename in het aantal nieuwe online daters en in het gebruik van de platformen sinds de start van de quarantaine. Parship noteerde een toename van 40% en bij Tinder werd er 25% meer geswipet de afgelopen maanden.

Hoewel veel sectoren worstelen met de impact van COVID-19 en de deuren moeten sluiten, kent de online datingindustrie ongekende hoogtes. De coronacrisis is duidelijk niet voor iedereen nadelig.

Geen offline ontmoetingsmogelijkheden

De toename van het aantal nieuwe inschrijvingen is logisch te verklaren. Ondanks het feit dat onze samenleving digitaler is geworden en een groot deel van ons leven zich online afspeelt, zweren heel wat singles nog steeds online dating af. Zij zijn er rotsvast van overtuigd dat ze hun potentieel nieuw lief wel offline zullen ontmoeten, op café of in de fitness bijvoorbeeld. Maar sinds de lockdown en de legendarische woorden van Maggie De Block ‘blijf in uw kot’ zijn de kansen om buitenshuis een partner te vinden nihil geworden.

De singles die in normale omstandigheden offline hun partner hopen te vinden, zijn plots genoodzaakt de online datingwereld te ontdekken als ze hun zoektocht willen verderzetten.


Mensen gaan online op zoek naar een partner waarmee ze een exclusieve liefdesrelatie kunnen opbouwen, maar ook naar relaties zonder veel verbintenis, zoals affaires, onenightstands, friends with benefits etc. Ook om vriendschappen op te bouwen wordt aan online dating gedaan, of zelfs om verveling tegen te gaan. En laat dat nu net zijn waar veel thuisblijvers mee worstelen.

Daten om verveling tegen te gaan

Omdat het land in lockdown ging, zitten veel mensen thuis en hebben veel singles (te) veel tijd om handen. In een ideale samenleving zonder lockdown hebben we tal van mogelijkheden om onze tijd te besteden. Mensen gaan sporten, omringen zich door vrienden en familie, of trekken erop uit. Al deze manieren van tijdverdrijf zijn ons de laatste weken ontnomen waardoor bij veel singles de verveling stilaan toeslaat.

Mensen zoeken manieren om de verveling tegen te gaan, en het lijkt erop dat online dating hier een antwoord op kan bieden. Swipen door andermans profielen kan resulteren in nieuwe connecties en conversaties waardoor de tijd sneller lijkt te gaan.

Wat na de lockdown?

De kans dat online dating en de intensiteit ervan terug zal dalen, is waarschijnlijk. Zodra cafés, gymzalen en andere ontmoetingslocaties de deuren heropenen, liggen de kansen om nieuwe mensen te ontmoeten weer voor het grijpen. Maar de online datingindustrie zal niet al haar nieuwe klanten kwijtspelen. De ervaringen die nieuwe online daters nu hebben opgedaan, zullen mee bepalen of ze online dating als aanvullend ontmoetingsmiddel zullen blijven gebruiken.

Online en offline dating hebben de grootste slaagkansen wanneer ze complementair worden gebruikt. Je kan het best op twee paarden wedden wanneer je op zoek bent naar iemand om een relatie mee te starten. De online datingindustrie zal dus wel een terugslag ervaren, maar het blijft booming business in deze gedigitaliseerde samenleving, waar mensen te allen tijde via allerlei platformen een nieuw (quarantaine)lief kunnen vinden.