Productontwikkelaars ontwikkelen mondmaskers voor de strijd tegen het coronavirus

Op de Universiteit Antwerpen werken productontwikkelaars dag en nacht aan de ontwikkeling van mondmaskers. “Samen met industriële partners proberen we tijdens deze coronacrisis een noodproductie op te zetten voor beschermingsmateriaal voor gezondheidswerkers”, klinkt het.

Dr. Erika Vlieghe (UZA/UAntwerpen) trok begin maart aan de alarmbel en meldde dat we in België op een groot tekort aan mondmaskers afstevenden om de coronacrisis het hoofd te bieden. Ze hoopte een beroep te kunnen doen op de expertise van de universiteit om in eigen land alternatieven voor de geavanceerde FFP2- en FFP3-mondmaskers te ontwikkelen. De opleiding productontwikkeling ging de uitdaging aan.

10 000 mondmaskers per week

Het team van professoren Jouke Verlinden, Regan Watts en Stijn Verwulgen en enkele doctoraatsstudenten begon met een uitgebreide brainstorm, gevolgd door experimtenten met HEPA-filters, 3D-printers en lasersnijders, en bedacht een aantal unieke oplossingen, vooral voor het ventiel om uit te ademen.

“Ons prototype wordt momenteel uitvoerig getest, met ondersteuning van de mensen van het UZA, epidemiologen en microbiologen. Er wordt met man en macht gewerkt aan een plan voor noodproductie: we mikken op een productiecapaciteit van 10 000 mondmaskers per week.”

Prof. Stijn Verwulgen

Samenwerking met bedrijven

De productontwikkelaars werken nauw samen met de bedrijven Novosanis (een spin-off van UAntwerpen) en Voxdale, en overleggen ook voortdurend met Voka.

“We werken zeven dagen op zeven aan het project, met de volle steun van de top van de universiteit, en kunnen ook op ontzettend veel externe hulp rekenen. Zo zaten we op een zondag samen met de bedrijven om het plan van aanpak te bekijken, en we konden ook kosteloos gebruik maken van hun diensten.”

Prof. Jouke Verlinden

Overleg met de overheid

De mondmaskers moeten vanzelfsprekend aan heel wat criteria voldoen.

“Daarom zijn we ook in contact met het kabinet van minister De Block en met het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Indien nodig willen we mikken op een productiecapaciteit van 10 000 maskers per week.”

Prof. Regan Watts

Het ontwikkelen van de mondmaskers gebeurt binnen de Antwerp Design Factory, opgericht door de productontwikkelaars van de Universiteit Antwerpen. Bekijk hier hoe ze door dag en nacht te werken een ontwerptraject, productieproces en kwaliteitscontrole opzetten.



Allen samen tegen het coronavirus

Ook uit andere hoeken komen de initiatieven op gang. Met de lasersnijders van Mekano, het Labo Modelbouw wordt allerlei beschermingsmateriaal uitgesneden. Onder andere patronen voor mondmaskers: de buitenlaag in hoogwaardige waterdichte vezelstof, de binnenlaag in stevig absorberend katoen, volgens het UZA-patroon. Kandidaten die de mondmaskers in elkaar willen naaien, kunnen zich aanmelden bij Danny Devos.

beschermingsmateriaal

En eerder al mobiliseerden onderzoeksgroepen over alle faculteiten heen zich om handschoenen, mondmaskers en brillen in te zamelen voor het UZA – Universitair Ziekenhuis Antwerpen.