🎧 Sam Cosaert: “Een kus krijgen van je favoriete filmster? Voor veel mensen liever pas over drie dagen dan nu onmiddellijk.” | Profcast #42

In podcast-reeks ‘Profcast’ laten we elke week een professor van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan het woord. Deze week: Sam Cosaert.

Eén van de expertisedomeinen van professor Sam Cosaert is gezinseconomie.

Sam: “Economie betekent in het Grieks eigenlijk management van een huishouden. Je kan dat interpreteren als dat de overheid het land moet besturen als een goede huisvader. Binnen gezinseconomie kijken we naar de beslissingen binnen een gezin. Als je nadenkt over het kopen van een huis, consumptie, tijdsinvestering, investeren in kinderen, … dat zijn allemaal belangrijke keuzes die gemaakt worden in de context van een huishouden.”

Ook intertemporele consumptiebeslissingen staan op de onderzoeksradar van Sam Cosaert.

Sam: “Dat is de afweging tussen nu consumeren of later consumeren. Nu consumeren geeft onmiddellijke voldoening, maar je kan minder sparen. Toch hebben we niet enkel plezier van een gebeurtenis op dit moment, maar ook van herinneringen en van het uitkijken naar activiteiten. De intertemporele beslissing is dus een combinatie daarvan. Een kus krijgen van uw favoriete filmster? Mensen bleken bereid meer te betalen om die over drie dagen te krijgen dan onmiddellijk. Men wil ernaar kunnen uitkijken.”

Ook over gedragseconomie vertelt professor Cosaert interessante zaken in de podcastaflevering.

Sam: “Gedragseconomie wil inzichten uit de psychologie en sociologie gaan incorporeren in de economische modellen. Het is een afwijking van de homo economicus die enkel met het eigenbelang bezig is. We moeten wel rekening houden dat statistiek en waarschijnlijkheden voor veel mensen moeilijk zijn. Ook het anchoring effect kan optreden.”

Beluister de volledige podcast via Spotify, Apple Podcasts, DS Podcast-app, YouTube of SoundCloud:

Hide comments

Leave a Reply