🎧 Rudy Martens: “Als je in je functie niets meer bijleert, blijf er niet langer. Dat is mijn advies voor alumni.” | Profcast #1

In podcast-reeks ‘Profcast’ laten Christine Schauw en Lothar van Diessen elke week een professor van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan het woord. Deze week: Rudy Martens.

Rudy Martens is al meer dan veertig jaar bezig met duurzaamheid.

Rudy: “Twintig jaar geleden voelde ik me soms een soort van predicant in de woestijn. Vandaag is duurzaamheid overal aanwezig. Het is een woord dat iedereen kent. Zelf heb ik als decaan de International Week on Sustainability ingevoerd in onze opleidingen. Voor economiestudenten is duurzaamheid een belangrijk concept. In de buitenwereld leeft soms nog het beeld dat een TEW-student enkel financiële winst wil realiseren. Dat vind ik een zeer bekrompen visie. Je moet als organisatie multidimensioneel actief zijn. We vertellen onze studenten dat vandaag in heel wat vakken, veel meer dan pakweg tien jaar geleden.”

Rudy Martens vertelde dat je als leidinggevende een growth mindset moet ontwikkelen bij je team.

Rudy: “Als leidinggevende moet je eigenlijk een negatieve evaluatie geven aan medewerkers die beweren niets fout te hebben gedaan in het voorbije jaar. Want dat betekent dat ze geen enkel risico hebben genomen. Dan zijn ze gewoon bewandelde paden blijven verder gaan. Je moet mensen aanmoedigen om af en toe iets te ondernemen en iets nieuws te proberen. Als ze daarbij een fout maken, is dat geen probleem. Maar je moet hen wel de vraag stellen wat ze eruit hebben geleerd, en op welke manier er vermeden kan worden dat in de toekomst andere collega’s dezelfde fout gaan maken.”

Rudy Martens doet zijn best om via netwerkevenementen en online tools de banden met zijn oud-studenten te onderhouden. Ze weten hem te vinden voor goede raad.

Rudy: “Van alumni krijg ik soms wel bepaalde echo’s: ‘Ik zit in een job. Ik doe die job goed. Ik maak mooie prestaties voor het bedrijf, maar ik leer niets bij.’ Dan is mijn antwoord altijd tegen hen: ‘Vertrek. Blijf daar niet langer.’ En dan is het wel leuk om na een half jaar op LinkedIn te zien dat ze een nieuwe job hebben in een andere context, waar hun talenten veel sneller naar een hoger niveau evolueren.” 

Beluister de volledige podcast via Spotify, Apple Podcasts, YouTube of SoundCloud:

Hide comments

Leave a Reply