🎧 Peter Verhezen: “Met een board over ethiek praten? Je spreekt beter over risico’s. It will touch a bottom line.” | Profcast #11

In podcast-reeks ‘Profcast’ laten we elke week een professor van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan het woord. Deze week: Peter Verhezen.

Peter Verhezen geeft aan UAntwerpen en de Antwerp Management School verschillende vakken in het gebied van corporate governance, business ethics en emerging markets.

Peter: “Ik ben een vreemde eend in de bijt, met mijn doctoraat in filosofie en mijn MBA in Finance. Tijdens de Aziatische crisis werkte ik voor het ministerie van financiën in Zuid-Oost-Azië. Daar is mijn belangstelling gegroeid voor hoe ondernemingen de bal wel echt kunnen misslaan. Het woord ‘ethiek’ zelf gebruik ik nog zelden. Voor bedrijfsmensen is dat een geladen woord. Op de IMD Business School in Lausanne benoemde men het jaren geleden al liever als ‘responsibility’. Ik ga tegenwoordig nog een stap verder en spreek over risico’s. Een board gaat niet ingaan op ethiek als dusdanig. Praat over ‘risk’: it will touch a bottom line.

Daarnaast werkt Peter Verhezen aan een boek over artificiële intelligentie.

Peter: “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in technologie, en in wat technologie doet met ons. Daarnaast betrek ik de invalshoek van de corporate governance in het verhaal. Een Raad van Bestuur kan zich niet meer wegsteken achter een succes vandaag, als je niet kijkt naar de toekomst. Impliciet betekent de toekomst: technologie, digitalisering, artificiële intelligentie, zelfrijdende wagens, face recognition, … Wat kan je daarmee doen als ondernemer? Maar ook wat zijn de limieten? Artificiële intelligentie kan de wereld beter maken, maar er schuilt ook een zeer groot gevaar in.”

Peter Verhezen adviseerde als eigenaar van Verhezen & Associates tal van boards wereldwijd, was professor in Melbourne en was senior consultant bij o.a. de International Finance Corporation en de World Bank. Nog steeds woont en werkt hij 8 maanden per jaar vanuit Azië.

Peter: “De reden dat ik in mijn leven zo veel heb kunnen doen, is dat ik geen work-life-balance had. Daar ben ik geen goed voorbeeld in. Ik ben een intens levend man. Ik heb alles mogen zien, daar ben ik erg dankbaar voor. And if it is finished tomorrow, be it that way. Dat is een attitude die het makkelijk maakt om te blijven glimlachen in het leven.”

Beluister de volledige podcast via Spotify, Apple Podcasts, YouTube of SoundCloud:

Hide comments

Leave a Reply