🎧 Patrick d’Haens: “Wordt er in België veel gesjoemeld met de cijfers? Goh, wij staan gewoon bekend als creatieve boekhouders.” | Profcast #12

In podcast-reeks ‘Profcast’ laten we elke week een professor van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan het woord. Deze week: Patrick d’Haens.

Patrick D’Haens is professor in het domein van financiële verslaggeving.

Hij legt uit hoe het met de financiële verslaggeving in 2021 gesteld.

Patrick: “De financiële verslaggeving in 2021 is natuurlijk heel spannend. Door de coronacrisis zullen we in een aantal sectoren een aantal eigenaardige cijfers terugvinden. Dit is zeker in de gekende sectoren: horeca, reissector, cultuur,… Ook een aantal kleinere bedrijven hebben hun reserves moeten aanspreken en zullen er spijtig genoeg niet doorkomen. Momenteel wordt dit nog gemaskeerd door de steunmaatregelen, maar uiteindelijk zullen we dit wel terugzien in de jaarrekeningen. Natuurlijk hebben sommige sectoren het ook zeer goed gedaan, voornamelijk luxe-artikelen zoals zwembaden en dure auto’s. We zullen een zeer divers beeld te zien krijgen.”

Patrick vertelt enthousiast waarom financiële verslaggeving geen saai vakdomein is.

Patrick: “Boekhouden is echt niet enkel voor grijze muizen. Uiteindelijk vertelt zo’n jaarrekening een verhaal. Bij elk bedrijf, groot of klein, is dat verhaal er. En dat wordt uitgedrukt in cijfers. Ik vind dat boeiend om te zien. Uiteraard moet je de cijfers altijd kaderen. In België is die informatie zelfs gratis en publiek beschikbaar. We zijn daarmee uniek in de wereld.”

“Wordt er in België veel gesjoemeld met de cijfers? Goh, wij staan gewoon bekend als creatieve boekhouders. Maar uiteindelijk begint dat wel stilletjes aan een mythe te worden. Die gouden jaren liggen achter ons. Door de digitalisering is het veel moeilijker om dingen achter te houden.”

Patrick is nauw betrokken bij FBE-alumnivereniging Alechia. Eén van de meest prestigieuze activiteiten is de jubilarissenviering.

Patrick: “In normale omstandigheden komen daar toch jaarlijks een paar honderd alumni op af. Soms zien die oud-studenten elkaar terug na 25 of 50 jaar terug. Het is altijd fijn om die verhalen dan te horen. Sinds enkele jaren vieren we zelfs de oud-studenten die 55, 60 en 70 jaar geleden afgestudeerd zijn als econoom in Antwerpen.”

Beluister de volledige podcast via Spotify, Apple Podcasts, YouTube of SoundCloud:

Hide comments

Leave a Reply