In podcast-reeks ‘Profcast’ laten we elke week een professor van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan het woord. Deze week: Marc De Ceuster.
Portfoliomanagement is een thema waar Marc in zijn onderzoek altijd naar terugkeert.
Marc: “De portefeuilletheorie zal altijd bijzonder belangrijk blijven, denk ik. Waarom? Het omvat vraagstukken die ons allemaal aanbelangen. Iedereen die een vermogen heeft, hoe klein het ook is, zou moeten trachten om diversificatie in die portefeuille aan te brengen. Als je dat niet doet, neem je een groot risico. Ook al ben ik misschien in de jaren 50 blijven hangen met die fundamentele basisideeën, ze zijn nog altijd erg actueel.”
Marc De Ceuster zit in het bestuur van KBC Ancora, de holding boven de KBC Group.
Marc: “Zo krijg ik heel wat informatie uit het bedrijfsleven en heb ik de mogelijkheid om op te volgen wat er leeft op de financiële markten. Zo zie ik hoe de praktijk werkt, hoe beslissingen genomen worden en van welke thema’s men wakker ligt. Als academicus lees ik dan weer andere lectuur dan de meeste anderen rond de tafel, dat is mijn bijdrage aan die gesprekken. Het is een wisselwerking.”
“Met de coöperatieve Cera-aandelen houden we bij KBC Ancora niet alleen de KBC Group Vlaams, maar ondersteunen we de samenleving ook gigantisch. Denk aan projecten rond dementie, armoede en ‘Co-vitaminen’. Als ik dat zie, ben ik blij dat ik zo’n groep mee mag besturen, en zo een klein steentje bijdraag.”
Marc De Ceuster pleit voor een digitale strategie in het hoger onderwijs.
Marc: “We moeten in het onderwijs veel meer marktgericht gaan denken dan vroeger. Wij verkopen ook een product. Wij verkopen opties op een toekomst. De coronacrisis heeft ons versneld doen nadenken over digitalisering in het onderwijs. Toch blijft change management de grootste hindernis. De bekende smeltende ijsberg uit de managementtheorieën is ook hier van toepassing. Digitale innovatie geeft geen directe pay-off.”
Beluister de volledige podcast via Spotify, Apple Podcasts, YouTube of SoundCloud: