🎧 Herwig Mannaert: “Ik kijk enorm op naar de innovaties van Elon Musk. Veel meer dan naar Facebook, dat is een website met wat posts.” | Profcast #6

In podcast-reeks ‘Profcast’ laten we elke week een professor van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan het woord. Deze week: Herwig Mannaert.

Herwig Mannaert is gewoon hoogleraar in het Departement Beleidsinformatica en doceert o.a. ‘Grondslagen van de duurzame engineering’ en ‘Software Engingeering’. Hij heeft een duidelijke passie voor innovatie.

Herwig: “Voor mij heeft technologie tot doel de wereld beter te maken door hefboomeffecten te creëren. Je kan bijvoorbeeld machines maken om effectiever voedsel te planten of om CO2 uit de atmosfeer te absorberen. Innovatie heeft eigenlijk datzelfde doel. Zelf heb ik een enorme bewondering voor Elon Musk. Ik denk dat rond zijn bedrijven op dit moment het meeste aan innovatie gebeurt. Naar de Facebooks en Twitters van deze wereld kijk ik persoonlijk minder op, dat brengt wel veel geld op, maar uiteindelijk zijn dat maar websites met posts en berichtjes.”

In 2017 werd Herwig Mannaert opgenomen in een lijst van De Tijd als één van de Belgische techpioniers, meer bepaald als de techpionier rond evolueerbare softwaretechnologie.

Herwig: “Het is een lijst om trots te zijn dat je ertussen staat. Ik denk dat het komt omdat we met onze universitaire spin-off NSX de combinatie maken tussen een vernieuwende theorie en een bedrijfskundig succes. Software is vaak zeer complex, moeilijk aan te passen en veroudert snel. Wat wij met NSX trachten is om software zodanig helder te structureren dat die software mee kan evolueren en dus niet meer veroudert.”

In de zomer van 2020 schreef Herwig Mannaert een opiniestuk in Knack over het toestaan van twijfel in debatten.

Herwig: “Ik stel vast dat ik mij meer zorgen maak over de aanpak van de pandemie, dan om de pandemie. Als systeemingenieur weet ik dat je nooit op één parameter of dimensie mag sturen. De aanpak is eigenlijk zo merkwaardig controversieel, dat het niet kan dat deze vaak wordt voorgesteld als de enige mogelijke wetenschappelijk bewezen aanpak. De essentie van wetenschap is twijfel. Ik vond dus dat ik moest spreken.”

Beluister de volledige podcast via Spotify, Apple Podcasts, YouTube of SoundCloud:

Hide comments

Leave a Reply