🎧 Christa Sys: “Antwerpen is een laboratorium. Wij maken echt het verschil in de duurzame transitie van de maritieme sector.” | Profcast #16

In podcast-reeks ‘Profcast’ laten we elke week een professor van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan het woord. Deze week: Christa Sys.

Christa Sys is houder van de Leerstoel BNP Paribas Fortis Transport, Logistiek en Havens. Via deze leerstoel doet Christa innovatief onderzoek naar uitdagingen binnen de maritieme sector en havengemeenschap.

Christa: “De bedoeling van een leerstoel is om onderzoek met maatschappelijke impact te gaan uitvoeren. Dit jaar vieren we het tienjarige bestaan van deze leerstoel. Binnen de leerstoel werken we rond verschillende thema’s. Zo bestudeerden we welke lessen we uit de douane en de luchtvaartsector kunnen trekken voor de maritieme sector. Daarnaast onderzochten we ook hoe de internationale competitiviteit van havens verbeterd kan worden. Andere belangrijke topics zijn duurzaamheid, big data en de war for talent. Die variatie maakt het fijn om houder van zo’n leerstoel te zijn.”

Christa is een gepassioneerde lesgever.

Christa: “Ik kan niet leven zonder lesgeven. Mijn moeder vertelt dat ik al naar de kleuterklas ging met een boekentas vol schriften om het uit te leggen aan de andere kindjes. Ik vind het zeer fijn om over maritieme economie les te geven. Binnen mijn lessen vind ik het belangrijk om in te zetten op contact met de industrie. Daarom organiseer ik bijvoorbeeld jaarlijks een beroepencarrousel.”

Christa blikt vooruit op de toekomst binnen het maritieme ecosysteem.

Christa: “Ik heb hoge verwachtingen. Wij zetten heel erg in op de drie megatrends: demografische verandering, digitalisering en duurzaamheid. Er worden momenteel dan ook veel mooie initiatieven opgezet, al zijn ze niet gekend bij het brede publiek. Eerder het negatieve van de sector wordt belicht in de media. Kijk maar hoe de Ever Given in het nieuws gekomen is, wereldwijd. 12% van de maritieme routes was hierdoor geraakt, over de andere 88% werd niet gesproken. Nu alles opnieuw vlot draait, heeft men ook totaal geen interesse meer in de sector.”

Christa is trots dat ze in Antwerpen werkt.

Christa: “Het leuke is dat er heel veel hier in Antwerpen gebeurt. Enerzijds heb je hier het laboratorium: de haven. Daarnaast heb je de universiteit die de sector kan ondersteunen met wetenschappelijk onderzoek. En je hebt The Beacon waar tal van start-ups rond digitalisering zitten.”

Beluister de volledige podcast via Spotify, Apple Podcasts, YouTube of SoundCloud:

Hide comments

Leave a Reply