🎧 Bart Cambré: “Mensen met verstandelijke beperking in inclusief onderzoeksteam maken data-analyse rijker.” | Profcast #31

In podcast-reeks ‘Profcast’ laten we elke week een professor van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan het woord. Deze week: Bart Cambré.

Professor Bart Cambré doceert onderzoeksmethodologie aan Universiteit Antwerpen.

Bart: “Ik vind dat een ongelooflijk fascinerend vak. Je krijgt een inzicht in hoe onderzoek moet gebeuren en hoe betrouwbaar de resultaten zijn die eruit komen. Ik probeer de studenten handvaten aan te reiken om zich in dat domein te kunnen bewegen. Door big data en sociale media is er nu nog meer data dan we ooit al hadden. Iemand met een goede methodologische bril kan daar de rest van zijn leven kritisch naar kijken en af en toe betere beslissingen nemen dan wat je zou concluderen op basis van niet-valide gegevens.”

Aan Antwerp Management School startte Bart een onderzoek naar de tewerkstellingskansen van mensen met een verstandelijke beperking in de reguliere economie.

Bart: “Ik heb mensen met een verstandelijke beperking aangeworven als wetenschappelijk onderzoeker. Met dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden, in een inclusief team. Door die mensen daadwerkelijk bij dat onderzoek te betrekken, is het onderzoek er beter op geworden. Met verschillende blikken naar de data kijken, kan je data-analyse namelijk nog rijker maken.”

Bart Cambré doet ook onderzoek naar organisatienetwerken.

Bart: “Dat zijn samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, organisaties en overheden om een bepaald doel te bereiken dat je alleen niet kan bereiken. Vaak draait het rond thema’s die één organisatie overstijgen, zoals het oplossen van grote uitdagingen rond armoede, klimaat of hangjongeren. Er is geen enkele organisatie die dat alleen kan oplossen. Voor die grotere zaken moeten we dus overstappen naar een organisatienetwerk.”

Beluister de volledige podcast via Spotify, Apple Podcasts, DS Podcast-app, YouTube of SoundCloud:

Hide comments

Leave a Reply