🎧 Ann Verhetsel: “De winkel van de toekomst integreert de logistiek van het run-, fun- en sofashoppen.” | Profcast #2

In podcast-reeks ‘Profcast’ laten we elke week een professor van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan het woord. Deze week: Ann Verhetsel.

Ann Verhetsel is gespecialiseerd in vastgoed voor bedrijven, zoals bijvoorbeeld kantoorruimte.

Ann: “Kantoren zijn best wel duur. In Brussel betaalt men jaarlijks €200 per m2. Daarom zijn verzekeringsfirma’s als eerste begonnen met landschapsbureau’s. Dat is overgenomen door andere financiële instellingen en overheidsinstellingen. Eigenlijk is het een beetje uit de hand gelopen. In combinatie met thuiswerk, zorgde dat ervoor dat teams elkaar soms nooit meer zagen. Als je elkaar niet ontmoet, vergeet je dingen te zeggen. Je hebt trouwens doorgaans ook minder creatieve invallen.”

Ook detailhandel heeft als vastgoedmarkt al snel veel van de aandacht van Ann Verhetsel ingenomen.

Ann: “Sinds de jaren ’60 is de detailhandel enorm veranderd. Zeker qua locatie. Vroeger zaten de winkels allemaal in het centrum van de steden. Eigenlijk zijn onze steden zo ontstaan in de middeleeuwen. Sinds de jaren ’60 zijn de winkels verschoven naar de periferie. Dat was de opkomst van de baanwinkels met zelfbediening. Sinds een jaar of tien is daar nog de e-commerce – het ‘sofashoppen’ – bijgekomen, waarbij men van thuis uit gaat winkelen. De toekomst van de retail ligt bij de ketens die de logistieke organisatie van het funshoppen in het stadscentrum, het runshoppen in baanwinkels en het sofashoppen via internet perfect weten te integreren.”

Ann Verhetsel vindt het belangrijk om elk jaar met haar studenten op excursie naar Parijs en Londen te gaan.

Ann: “De eerste vrouwelijke professor in België was een geografe. Haar slagzin was: La géographie s’apprend par les pieds. Dat heb ik eigenlijk overgenomen. Op terrein iets bekijken, zegt toch nog altijd veel meer dan een foto of een filmpje.”

 Beluister de volledige podcast via Spotify, Apple Podcasts, YouTube of SoundCloud:

Hide comments

Leave a Reply