ğŸŽ§ Alain Guiette: “Hoe een collega iets interpreteert of beleeft, kan je heel moeilijk kwantitatief onderzoeken.” | Profcast #25

In podcast-reeks ‘Profcast’ laten we elke week een professor van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan het woord. Deze week: Alain Guiette.

Professor Alain Guiette legt uit wat één van zijn onderzoeksinteresses, namelijk organisatorische sensemaking inhoudt.

Alain: “Wat bij die beide zaken centraal staat, is de interpretatie van mensen van bepaalde fenomenen en ervaringen. Bij sensemaking gaan mensen de realiteit waarin ze leven co-construeren. Dat staat in contrast met de meer doorsnee manier van naar het leven kijken waarbij we zeggen: de omgeving extern is en we hier geen invloed op hebben. Sensemaking is het proces van betekenis geven aan bepaalde ervaringen.”

In zijn onderzoek gebruikt professor Alain Guiette doorgaans kwalitatieve data.

Alain: “Als we kijken naar hoe iemand bepaalde ervaringen beleeft en interpreteert, dan is dat heel moeilijk om met kwantitatief onderzoek te onderzoeken. Ik heb mij heel sterk verdiept in de procesfilosofie als methodologie. Mijn data is tekst en met die tekst ga ik aan de slag. Door die te mengen met theorie kom ik tot bevindingen. Geen databases, geen Excel files, geen statistieken.”

Daarnaast is professor Alain Guiette erg geïnspireerd door mindfulness in organisaties.

Alain: “Met mindfulness op organisatieniveau bedoelen we een aantal processen die in een organisatie geïmplementeerd kunnen worden als het bijvoorbeeld gaat over interpretatie te vertragen en zaken in vraag te stellen. Als we beslissingen nemen, vragen we ons af of de juiste mensen betrokken worden bij die beslissingen. Dat kan klinken als een triviale vraag, maar vaak zijn het mensen die op een bepaald niveau staan die de beslissingen nemen. Maar het zijn daarom misschien niet de mensen met de meeste kennis over datgene wat beslist moet worden. Mindfulness betekent ook waakzaam zijn over faling: wat zou er kunnen mislopen?”

 

Beluister de volledige podcast via Spotify, Apple Podcasts, DS Podcast-app, YouTube of SoundCloud:

Hide comments

Leave a Reply