Hoe maak je een goede onderzoeksposter?
Onderzoeksposters zijn niet meer weg te denken uit de academische wereld. Je hebt ze in alle maten en vormen en in verschillende gradaties van duidelijkheid. Afhankelijk van het onderzoek zal elke poster een ander karakter hebben, maar er zijn enkele zaken die voor alle affiches gelden.
Do
- Zorg ervoor dat alle belangrijke informatie leesbaar is van op drie meter afstand.
- Hou de titel kort en zorg ervoor dat hij aandacht trekt.
- Less is more, hou de tekst beperkt tot 300 tot 1000 woorden.
- Gebruik opsommingstekens, nummering en koppen om het lezen makkelijker te maken.
- Zorg voor een consistente en rustige lay-out.
- Denk na over het gebruik van je afbeeldingen: zijn ze prikkelend genoeg, hoog genoeg in kwaliteit en bevatten ze niet teveel details die moeilijk leesbaar zijn van op een afstand?
- Denk na over je kleurgebruik, kies twee of drie basiskleuren waarin je wil werken.
- Maak een duidelijke keuze in lettertypes en gebruik bij voorkeur niet meer dan twee soorten.
- Check of alle nodige logo’s en namen vermeld zijn, probeer waar mogelijk de logo’s in één kleur te houden en plaats ze onderaan op de poster, in een logobalk.
- Denk aan bronvermelding als je een foto of grafiek gebruikt die niet van jou is.
- Gebruik grafieken om je cijfermateriaal te duiden.
- Denk na over hoe men jou straks kan contacteren. Zet je mailadres op de poster, of beter nog: zorg voor visitekaartjes voor erbij.
Don’t
- Gebruik geen donkere achtergrond en licht tekst, dit is vaak moeilijker leesbaar.
- Gebruik geen afbeelding als achtergrond, dit zorgt meestal voor een rommelig resultaat.
- Prop niet alles in een zo klein mogelijke ruimte, geef je kaders en afbeeldingen ruimte. De regel zegt dat 40% van je poster negatieve ruimte zou moeten zijn.
- Kies op voorhand of je vooral met foto’s of tekeningen wil werken, maak er geen mengelmoes van verschillende soorten beelden van.
- Copy-paste geen teksten uit wetenschappelijke artikels of onderzoeksrapporten. Herschrijf én schrap bewust voor je poster.
- Overschat je publiek niet. Niemand voelt zich graag dom en iedereen vindt het fijn om het idee te hebben dat ze een boodschap direct goed begrepen hebben. Hou het dus eenvoudig en begin bij het begin.
Inspiratie nodig?
Op zoek naar goede voorbeelden van onderzoeksposters?
- Pinterest is ook hiervoor een goede verzamelplaats. Goede lijsten zijn: Tzesire, Jaime Banks, Lin, Dr. Lisa Jackson.
- Bekijk deze video van PhD and Productivity, zij legt uit hoe je Canva kan gebruiken om je onderzoek te visualiseren.
Zelf aan de slag
- Powerpoint: dit wordt vaak gebruikt omdat het een standaard programma is op de meeste computers en omdat het veel sjablonen en templates heeft. Op Pintra vind je een korte handleiding of bekijk deze instructievideo.
- Canva: ook in de gratis versie van Canva zijn er veel sjablonen die je makkelijk naar je hand kan zetten. Het ziet er direct een stuk mooier en minder steriel.
- Beelden: zit je verlegen om goede beelden? Ga op zoek bij rechtenvrije beeldbanken zoals: Unsplash, Pexels, Pixabay, PicJumbo, Freepik
- Ken je iemand in omgeving die illustreert of handig is met programma’s zoals Illustrator? Laat hen een tekening maken over jouw onderwerp.
- InDesign: als je zelf grafisch handig bent, dan is Adobe Indesign waarschijnlijk geen vreemde voor jou. Maar het is duur en je hebt een stevige starterskennis nodig, dus het loont niet als je het alleen wil gebruiken om occasioneel een poster te maken.
Hulp nodig?
Wie vorming of advies wil rond posters maken kan extern terecht bij onderstaande organisatisties die al heel wat ervaring op dat gebied hebben opgebouwd. Of contacteer Wetenschap voor iedereen.
- The Floor is Yours (https://thefloorisyours.be/)
- Baryon (https://baryon.be/)