Sarah Hendrickx (Sint Lucas Antwerpen en Universiteit Antwerpen) schept een parafictief beeld over een wereld waarin kunst en creativiteit volledig gedomineerd worden door de macht van grote bedrijven. (Tekst: Sarah Hendrickx)
Kunstenares Sarah Hendrickx vertaalt in haar doctoraatsonderzoek in de kunsten op beeldende wijze de instrumentalisering van creativiteit. Onze neoliberale samenleving waardeert namelijk de verbeeldingskracht van de kunstenaar enkel vanuit de economische meerwaarde die ze met zich meebrengt. Via een parafictieve documentaire vertelt Hendrickx het verhaal van het onderzoekscentrum Creative Abilities meandmywork. In dit verhaal leunt de fictie zo dicht aan tegen de werkelijkheid, dat ze bijna geloofwaardiger wordt dan de absurditeit van onze echte situatie.
“Wanneer kunst ingezet wordt in de bureaucratische mallenmolen van grote bedrijven en zo enkel mag gebruikt worden als een positieve creatieve tool, verliest het haar waarde, vrijheid en kracht.”
Sarah Hendrickx
In een samenleving die creativiteit en het artistieke meet op basis van kwantitatieve cijfers en meetbare resultaten, speculeert Hendrickx erop los. meandmywork wordt een headhunterbureau dat kunstenaars overtuigt in commerciële bedrijven te werken. De kunstenaars worden onderworpen aan experimenten die de creativiteit meten. Daarnaast bepaalt een zogenaamde creativiteitsscore hun populariteit, ook in de kunstwereld. Wat is het lot van de kunstenaar in zo’n systeem en kunnen we onze koers hiernaartoe nog wijzigen?
Het volledige verhaal kan je nog tot en met 20 maart ontdekken in het M HKA in Antwerpen. Het museum vertoont de documentaire meandmywork and the (Bureau)Creative Age op vaste tijdstippen. Daarnaast is er een overzichtstentoonstelling van de artefacten van het fictieve onderzoekscentrum.
Contact
Sarah Hendrickx | sarahhendrickx@gmail.com 0499 61 86 94