Kom tot je punt
Sommigen zeggen dat het concept geboren werd in de ‘good old days of Hollywood’. Bevlogen scenarioschrijvers klampten producers aan in de lift en gebruikten elke seconde van hun gestolen tijd om hun verhaal te verkopen. Sommigen beweren dat de durfkapitalisten uit de zakenwereld de eerste waren die korte en krachtige samenvatting eisten van hengelende producteigenaars. Wat ook het echte verhaal achter de elevator pitch is, het is tegenwoordig voor iedereen wel duidelijk wat het is. Binnen een beperkte tijd (tussen de 30 sec en 2 à 3 minuten) probeer je een complex idee op eenvoudige en wervende wijze aan de man te brengen. Belangrijk is dat je alvast de ongestelde vragen beantwoordt: waarover gaat het precies, waarom is het relevant en wie ben jij zelf in dit verhaal.
Ook voor onderzoekers is het belangrijk om een korte pitch klaar te hebben over hun project. Je kan dat heel letterlijk nemen, zoals Julie De Smedt op ludieke wijze illustreerde met haar project voor UAntwerpen. Maar er zijn meer gelegenheden om uit te pakken met je pitch. Een ouder aan de schoolpoort vraagt welk soort onderzoek je doet en je hebt slechts enkele minuten voor de kinderen gillend naar buiten rennen of je wil een pakkende tweet over de voortgang van je project posten, maar je hebt slechts 280 tekens ter beschikking. Zo’n pitch vraagt enige voorbereiding, maar hij gaat wel lang mee.
Pitch perfectie bereiken doe je zo
We ging even gluren bij de buren van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en vroegen aan Bert Van den Bogerd, UAntwerpen doctorandus en PHD-cup winnaar van 2020, hoe hij dit aanpakt.
Had jij voor jouw deelname aan de PhD-cup al ervaring met het pitchen van je onderzoek?
De eerste keer dat ik mijn onderzoek moest pitchen was in 2015, toen ik appliceerde voor een FWO beurs (toen nog IWT). Ik moest mijn wetenschappelijk project gaan verdedigen in Brussel om geld voor mij doctoraat te krijgen. Ik kreeg toen slechts 60 seconden de tijd om de jury up-to-date te brengen met mijn onderzoeksaanvraag en ze te overtuigen om mij een beurs te geven. Ik kan me goed herinneren dat ik dagen bezig ben geweest om elk woordje correct te krijgen en belangrijke nuanceverschillen erin te brengen.
Bovendien heb ik ook altijd een tweetal zinnen klaar die ik kan opzeggen als mensen vragen welke job ik doe. Want ik merkte dat als vrienden of familie me vroegen wat mijn job inhoudt, ik niet meer dan twee zinnen de kans kreeg om hun interesse te winnen. Zo zijn deze korte uitleg geoptimaliseerd over de jaren, want ik wil net heel graag hun interesse winnen om meer te vertellen over mijn onderzoek.
Hoe heb jij je voorbereidt op jouw pitch?
Wanneer je geselecteerd wordt bij de laatste 16 kandidaten van de PhD cup mag je sowieso deelnemen aan verschillende workshops. Deze zijn onder andere gericht op twee facetten van de pitch, namelijk de inhoud en de performance. Ik had al een kleine opzet van mijn pitch klaar na de eerste workshop over de inhoud, maar ik ben deze blijven bewerken terwijl ik deze oefende voor mijn vrouw, die als niet-wetenschapper en taalkundige het perfecte proefpubliek was. Op vlak van de performance had ik al snel door dat ik niet wilde werken met een powerpointpresentatie, omdat dit de aandacht wegneemt van de spreker en omdat iedereen met een powerpoint werkt. Toen kwam ik met het idee om mijn onderzoek naar hoornvliesblindheid te vergelijken met een stukje plexiglas en schuurpapier. Dit werd door vrienden en familie enthousiast onthaald omdat het heel visueel is en dit ben ik dan verder beginnen uitwerken.
Wat zijn volgens jou de belangrijkste ingrediënten van een goede pitch?
De drie belangrijkste ingrediënten voor mij persoonlijk zijn: een binnenkomer die blijft kleven, de cirkel rond maken en enthousiasme. Ik heb ondertussen afgezworen om nooit meer een presentatie te starten met het aflezen van je titel en naam. Dit is veruit de saaiste opening van een presentatie waardoor de helft van je publiek al in slaap gevallen is, maar het blijkt dat deze opening in de academische wereld door iedereen gebruikt wordt. Het is veel belangrijker om te beginnen met iets waarmee het publiek je zal herinneren, zoals een vraag of een grappige anekdote (die natuurlijk in lijn met je pitch of presentatie is). In dat opzicht kan je deze binnenkomer ook gebruiken om aan je presentatie de cirkel rond te maken door terug te grijpen naar je binnenkomer, dit maakt je presentatie een mooi geheel. En als allerlaatste is enthousiasme en passie heel belangrijk. Heel vaak is de presentator wel enthousiast, maar kan je dit niet aan de buitenkant zien. Tijdens de workshop van Gina Peeters werden we gefilmd om dit duidelijk te maken aan onszelf. Op het moment van de pitch moet je bijna van jezelf denken dat je aan overacting doet om tot een niveau van expressie te komen dat door het publiek opgepikt wordt.
Welke pitches van collega-onderzoekers (binnen- of buitenland) zou jij aanraden om zeker eens te bekijken?
Ik krijg vaak de opmerking van mensen: “jij kan interessant pitchen, want jij hebt een goed onderwerp”. Mijn reactie hierop is dubbel, want dan lijkt het alsof je niet goed moet kunnen pitchen als je onderwerp maar interessant is. Niets is minder waar en dat bewijst de TED talk van Joe Smith (“How to use one paper towel”). Deze man slaagt erin om heel de zaal te betrekken en enthousiast te maken over hoe het best je handen af te drogen met één papieren doekje om massale verspilling tegen te gaan. Dit is voor mij hét voorbeeld om te tonen dat passie en enthousiasme altijd zal leiden tot een inspirerende pitch, onafhankelijk van uw onderwerp.
Zin gekregen om ook je kans te wagen?
Behaalde je de voorbije 2 jaar je doctoraat? Deel dan je onderzoek met de wereld. Doe mee aan de Vlaamse PhD Cup! Na een doorgedreven vierdaagse mediatraining volgt de ultieme uitdaging: leg de kern van je jarenlange onderzoek uit in een heldere en overtuigende presentatie van slechts … 3 minuten. ⏱ Alle info op www.phdcup.be