Home

eze woorden las ik in juli 2020 op de sokkel van een beeld van een uitgemergelde vrouw met kind in het park van de Mahn- und Gedenkstätte Ravensbrück. Ik voelde me erdoor gesterkt in mijn pogingen om enkele vrouwen uit mijn gemeente (Wijgmaal) die in dat concentratiekamp hadden geleden of er zelfs waren gestorven, onder de aandacht te brengen ...

Homepage nieuwsberichten

 • 04/07/2023 | By Charris De Smet
  Tijdens het verlengde weekend van Pinksteren ging ik – zelfverklaard francofiel – op reis naar Bourgondië. Zo doorkruisten we het pittoreske, glooiende landschap van de Bourgondische Châtillonnais (de regio rond Châtillon-sur-Seine). Rond lunchtijd besloten we geheel toevallig te pauzeren in Coulmier-le-Sec, waar we in bar-restaurant Les Templiers een eenvoudige, maar smakelijke menu du jour werden geserveerd. Alvorens onze reis verder te zetten besloot ik het toeristisch informatiebord te lezen ...
 • 03/05/2023 | By Marnix Beyen
  Voor het eerst sinds 2019 vertrokken onze studenten, in het kader van ons Lab Politieke geschiedenis, opnieuw …
 • 03/03/2023 | By Marnix Beyen
  Honderden keren moet ik er de voorbije halve eeuw zijn langsgefietst of -gewandeld, en toch heb ik het pas enkele maanden geleden opgemerkt: een bemost stenen monument op de Dirc Boutslaan in Leuven, vlak bij het Stedelijk Conservatorium. Ook op school heb ik er – voor zo ver ik het me kan herinneren – nooit over geleerd
 • 09/02/2023 | By Margo Buelens-Terryn
  Vandaag kun je het nieuws niet opzetten zonder het woord Rusland te horen in de context van de oorlog in Oekraïne. Honderd jaar geleden ontkwam je ook niet aan dit land wanneer je de krant opensloeg, of als je sporadisch een voordracht met lichtbeelden meepikte...
 • 18/01/2023 | By Dominiek Dendooven
  Heel Parijs hing er begin januari 2023 vol mee: affiches voor de nieuwe film Tirailleurs met Omar Sy (bij ons vooral bekend van de serie Lupin). In de prent volgen we een Senegalese vader en een zoon die tegen hun zin ingelijfd worden in het Franse leger en terecht komen aan het westelijk front tijdens de Eerste Wereldoorlog ...
 • 10/11/2022 | By Roschanack Shaery-Yazdi
  The very last time I celebrated St. Martin’s Day[1], a popular festival celebrated on the 11th November in some parts of East and West Flanders as well as in Germany, was actually in 1978 in Tehran. The German school I attended ...