Nieuwe look voor heropende gebouwen S.B en S.D

Zo’n tweeënhalf jaar na de brand zit het merendeel van de medewerkers van gebouwen S.B en S.D van de Stadscampus weer op zijn of haar vertrouwde plek. Of toch niet helemaal, want de kantoren ondergingen een drastische make-over. Er was een verschuiving naar meer lichte, open werkplekken met letterlijk en figuurlijk veel ruimte voor ontmoeting.

Voor de brand waren de ruimtes van gebouw S.B heel wat saaier: een ellenlange gang – type ziekenhuisgang – met aan weerszijden deuren en een minimum aan daglicht. De noodgedwongen renovatie was een mooie gelegenheid om komaf te maken met die verouderde look. Binnenmuren werden vervangen door glazen wanden, plafonds verhoogd, leidingen netjes weggestopt, kasten door zitbankjes. Dat resulteerde in aangename kantoorruimtes met overvloedig daglicht, overal planten en uitnodigende zit-, werk- en – wij kenden het woord ook niet – landingsplekken.

Nadat de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte (FLW) in maart al was teruggekeerd naar de voormalige kantoren in gebouw S.D, was het begin oktober de beurt aan de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie (FBE). De eerste drie verdiepingen van gebouw S.B zijn sinds begin oktober opnieuw in gebruik. Op 3 december werd het gebouw officieel geopend in het bijzijn van onze rector.

Open werkruimtes

Iedereen was blij met de nagelnieuwe kantoorruimtes, al was het ook even wennen: naast de individuele bureaus kwamen er immers heel wat open werkruimtes en flexwerkplekken. “Met uitzondering van de decaan, het decanaat en de studietrajectbegeleiders heeft op dit moment niemand nog een eigen bureau”, zegt Tinne Borremans, faculteitsdirecteur FBE. “Iedereen reserveert dagelijks zijn werkplek. Omdat we minder werkplekken hebben dan vroeger, moeten we die immers beter benutten. De omschakeling verliep vlot, doordat het personeel van FBE ook in de tijdelijke huisvesting al met flexplekken en reservaties werkte.” Na de afwerking van de vierde verdieping komen er wel opnieuw meer individuele kantoren. “Wellicht zullen de voltijdse professoren dan opnieuw een eigen kantoor krijgen”, blikt Tinne vooruit.

Een open leefkeuken

Omdat eten aan je bureau niet past in een clean desk-concept, lunchen de medewerkers sinds de verhuis samen in de grote leefkeuken met koffiehoek, die toegankelijk is voor alle UAntwerpen-personeel. “Daardoor is er meer ruimte voor spontane contacten. Doctoraatsstudenten bijvoorbeeld, leren elkaar nu gemakkelijker kennen. Jammer dat jullie hier vanmiddag niet waren, toen was het hier full house. De sfeer is altijd gezellig”, zegt Tinne enthousiast.

Bezoekers welkom

Ook bij FLW is iedereen blij met de nieuwe kantoorruimtes. De inrichting en stijl zijn gelijkaardig, alleen zijn er bij hen nog meer individuele bureaus. “Onze professoren hebben nog een eigen kantoor. We maakten die keuze omdat wij nog vaak met fysieke boeken werken. De onderzoekers en doctorandi zitten wel samen in de gedeelde werkruimtes. Dat zorgt voor een fijne symbiose ”, zegt Virginie Coucke, faculteitsdirecteur FLW.

Een nieuwigheid in de heropende gebouwen zijn de vele grote en kleine vergaderzalen, die alle UAntwerpen-werknemers mogen reserveren. Elk van hen heeft een vergaderscherm voor hybride vergaderingen. Daarnaast zijn er op elke verdieping open werkruimtes waar bezoekers en collega’s van andere faculteiten zonder reservatie kunnen werken. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor of na een vergadering, of voor overleg met groepjes masterstudenten. Vooral bij FBE heeft die nieuwe formule succes.

Duurzame materialen

Waar mogelijk werd bij de renovatie voor duurzame oplossingen gekozen. “Omdat we alleen de inrichting onder handen hebben genomen, zaten ingrijpende veranderingen op het vlak van duurzame technieken er niet in. De belangrijkste aanpassing was de isolatie van de gevels langs de binnenzijde”, verduidelijkt Lieven Willems, hoofd van het Departement Infrastructuur. “Maar we kozen wel consequent voor duurzame materialen, zoals bamboe voor de deuromlijstingen en tapijttegels uit grotendeels gerecycleerd materiaal”, vult projectleider Steven Simons aan. Daarnaast zijn de nieuwe kantoren vooral een voorbeeld van duurzaam ruimtegebruik. “Daar moet onze universiteit de komende jaren en decennia hoe dan ook naartoe”, aldus Lieven.

En wat met de nog niet afgewerkte verdiepingen van gebouw S.B? Lieven: “Die worden aangepakt zodra het nieuwe dak is geplaatst. Op de vierde verdieping komen opnieuw kantoorruimtes, die we vermoedelijk in de loop van 2026 of 2027 in gebruik zullen kunnen nemen. De bestemming van de vijfde verdieping ligt nog niet vast. Die verdieping gaan we daarom voorlopig nog niet inrichten.”